Nok en måling viser INP inne på Stortinget – rapper velgere fra FrP og Norgesdemokratene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. juni 2023 | 21:46

Overskriftene stjeles av en liten fremgang for Ap i og Sp, men lenger ned i feltet er det også spenning.

Ap rykker over 20 prosent for første gang på lenge, og Høyre går tilbake 3,2 prosenpoeng til 30,9 på Norstats juni-måling for Vårt Land. Det gir litt mer optimisme for Jonas Gahr Støre.

Men hvis det var stortingsvalg, ville Høyre, FrP og Venstre tilsammen hatt flertall. Hvor mange kommuner de blå klarer å «flippe» gjenstår å se. Et parti som stadig nevnes som et vippeparti er Industri- og næringspartiet (INP)

Nylig fikk de 3,8 prosent på en måling for Nettavisen av InFact. Det var toppnotering så langt. «Pinadø», uttalte partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

I målingen for Vårt Land av Norstat dene måneden er det litt svakere, med 3,2 prosent. Og i april fikk de 3,6 prosent på samme Vårt Land-måling så rekord er det ikke.

Men de er beregnet inne med ett mandat fra Rogaland også på denne målingen.

– Det er kjempemoro. Vi får sprette noe boblevann den dagen vi får firetallet, som jo er sperregrensen, sier Waltherzøe.

Vårt Land har også sett på bakgrunnstallene. Anslagsvis 40.000 av Frps og 18.000 av Norgesdemokratenes velgere nå ville stemt INP. Men også fra Ap, Høyre og Sp henter utfordreren godt med velgere.

– INP finner et «tomrom» som en del velgere setter pris på. De fremstår som et alternativ for velgere som sitter på gjerdet. Den forestående valgkampen kan få betydning. Får valget karakter av protestvalg, kan INP også bli større enn det nå er, sier valgforsker Bergh.

INP nærmer seg nå 10.000 betalende medlemmer.

mest lest