Anniken Huitfeldt får kraftig kritikk for ikke å fordømme islamsk drap på iransk kvinne

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 20. september 2022 | 02:21

Utenriksminister Anniken Huitfeldt får kraftige reaksjoner på sin taushet rundt drapet på Mahsa Amini.

22 år gamle Mahsa Amini ble slått i hjel av det iranske moralpolitiet for ikke å bruke en hijab på rett måte.

Hendelsen har vakt kraftige reaksjoner verden over, men den norske utenriksministeren har enda ikke fordømt drapet.

– Hvorfor er ikke utenriksminister Anniken Huitfeldt på banen, og fordømmer drap på en uskyldig kvinne som ble offer for volden til moral- og klespolitiet i den islamske staten Iran? skriver Mina Bai i Nettavisen.

Samfunnsdebattant Kjetil Rolness følger opp:

– Kanskje Anniken Huitfeldt kan forklare hvorfor hun – på vegne av det norske stat og det norske folk – fordømmer at israelske soldater dreper en palestinsk journalist, men ikke at iransk politi dreper en ung kvinne som ikke har tildekket håret tilstrekkelig?

Politiet i Teheran sier at Amini ble pågrepet sammen med flere andre kvinner for å bryte reglene, men avviser at kvinnen døde som en følge av vold.

– Hun fikk plutselig et hjerteproblem mens hun fikk veiledning i lag med andre, og hun ble umiddelbart fraktet til sykehus, sa politiet.

Les også: 22-åring drept for feil bruk av hijab

Øyenvitner har imidlertid sagt at Amini ble banket opp mens hun satt i politibilen, skriver BBC.

Mina Bai mener utenriksministerens svake reaksjon, hvor hun kun sier at Norge har sluttet seg til EUs uttalelse, ikke er nok.

– Hvor er alle George Floyd-kommentatorer som dag inn, dag ut, skrev om hans grusomme drap og politivolden? Hvorfor er iranske kvinner mindre verdt enn å få samme oppmerksomhet og fokus? Kampen mot obligatorisk hijab i Iran og prisen iranske kvinner har betalt for dette har vært høy. Ydmykelsene, bøtene, fengselsstraffene, piskeslagene, dødsfallene, kausjonene, konfiskering av bilene deres og syreangrepene er bare eksempler på denne tvangen. Det er på tide å legge til side unnfallenhet og adressere dette barbariet i Norge, av politikerne og kommentatorene. Nok er nok.» skriver Bai.

Huitfeldt selv sier etter at kritikken har rast mot henne, at hun nå «vil sørge for at Norge tar opp dødsfallet med iranske myndigheter».

– Dette vekker jo veldig stor harme, og derfor vil vi ta dette opp med iranske myndigheter i allianse med EU, for da har vi en sterkere stemme, sier utenriksministeren.

Når dette vil skje er ikke avklart.

Folk i Teheran vil ha en avklaring på hva som har skjedd, men politisjef Hossein Rahimi avviste mandag det han kaller «urettferdige anklager mot politiet».

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som selv er fra Iran, reagerte med avsky på drapet og uttalte at han ble både «uvel og forbanna.»

FrP-Amundsen med direkte budskap: – Respektløse innvandrere

mest lest