Trump kaller anklager mot ham falske

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. desember 2022 | 02:25

Donald Trump anklager gransking for å straffeforfølge ham på falsk grunnlag i et forsøk på hindre ham å stille i presidentvalget i 2024.

– De falske anklagene fra den svært partipolitiske 6. januar-komiteen har allerede blitt levert, straffeforfulgt og rettslig prøvd i riksrettsbløff nummer 2, skriver den tidligere presidenten på sin egen sosiale medieplattform Truth Social.

– Jeg vant overbevisende, legger han til.

– Hele denne prosessen med å straffeforfølge meg er – i likhet med riksrettsprosessen – et partipolitisk forsøk på å plasser meg og Det republikanske partiet på sidelinjen, skriver Trump.

Uttalelsen kommer etter at 6. januar-komiteen mandag anbefalte at den tidligere presidenten straffeforfølges for sin rolle i Kongress-stormingen i fjor.

I den oppsummerende rapporten for høringene skriver komitéen:

«Bevisene har ledet til en overordnet og ukomplisert konklusjon: Den sentrale årsaken for 6. januar var én mann, tidligere president Donald Trump, som mange andre fulgte. Ingen av hendelsene 6. januar vil ha skjedd uten ham»

Formelt er komitéens vedtak kun en anbefaling til justisminister Merrick Garland.

Først må justisdepartementet og minister Garland bestemme om en siktelse skal tas ut på grunnlag av bevisene komitéen har lagt frem. En dommer må så avgjøre dersom det er grunnlag til en tiltale.

«Dette er bare nok et partisk og politisk stunt gjort av en utvalgt komité som bevisst endret bevis, blokkerte minoritetsrepresentasjon i en komité for første gang i historien til Representantenes hus, og unnlot å svare på Mr. Jordans mange brev og bekymringer rundt politiseringen og legitimiteten til komiteens arbeid,» sa en talsmann for Ohio-representant Jim Jordan til Fox News.

Trump med utspill om ytringsfrihet

mest lest