Så mye dyrere har boliglånet blitt i 2023

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. desember 2023 | 17:09

Renteøkningene i 2023 har økt rentekostnadene betydelig for boliglånskundene.

Ifølge Renteradar ser rentene ut til å holde seg høye en god stund fremover. De tror på et mulig rentekutt neste høst.

Men flere banker velger å droppe denne renteøkningen «for å hjelpe og bygge lojalitet mot eksisterende kunder», skriver Renteradar i en pressemelding.

Renteradar er en forbrukertjeneste som drives av fintechselskapet Hayon.

For snittkunden har rentekostnadene økt med 4500 kroner i 2023

Etter syv renteøkninger fra Norges Bank i 2023, har gjennomsnittlig boliglånsrente økt fra 4,10 % i starten av året til 5,80 % nå i desember.

Et gjennomsnittlig boliglån på 3,2 millioner har med andre ord blitt 4 500 kroner dyrere i måneden. Inkluderes siste renteøkning som blir effektuert i februar er det ytterligere 1300 kroner ekstra i måneden med en rente på 6 %.

Forventer høye renter en god stund fremover

Norges Banks renteprognose fra desember antyder at rentenivået vil forbli stabilt frem til høsten 2024. Prognosen legger til grunn fire rentekutt i slutten av 2024 og i 2025. Det vil i så fall gi en boliglånsrente på rundt 5 % mot slutten av 2025.

Mange kan få bedre rente

– Vi ser at det er betydelige besparelser å hente for mange låntakere. Dette innebærer at det er mange som potensielt kan redusere sine månedlige utgifter ved å forhandle om renten eller ved å se etter mer gunstige lånevilkår hos andre banker. Det er spesielt de med lavere belåningsgrad som har mest å hente på å ta å disse grepene, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar.

Taktisk av bankene å droppe renteøkningen

Bankene har begynt å varsle renteøkning etter rentemøte forrige uke, men rekordmange banker har varslet at de velger å ikke øke renten denne gangen. Blant bankene som likevel innfører renteendringer, har flere begrenset økningen til 0,15 prosentpoeng.

– Flere banker tar tydelig grep for å styrke kunderelasjonene i et marked der konkurransen intensiveres og kundenes villighet til å bytte bank øker. Den økte konkurransen og mer dynamikk i bankmarkedet kan bidra til mange boliglånskunder kanskje kan slippe litt billigere unna denne rentehevingen til Norges Bank, sier Noss.

mest lest