Domfelt for hatefulle ytringer mot politiet

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 25. august 2022 | 13:20

I tillegg ble domfelte dømt for å ha trakassert politibetjentene, samt å nekte og forlate Stavanger sentrum etter pålegg fra politiet.

Pågrepet

Natt til lørdag 23. oktober 2021 ble domfelte anholdt i Stavanger sentrum for å nekte og fjerne seg etter ordre fra politiet. I politibilen, på vei inn til arresten, ropte han til politibetjent X1 «nugatti», «jævla nigger», «slave- neger», «du skal være slaven min» og «neger». Under sikkerhetsvissiteringen inne i arresten, kalte han politibetjent X2 for blant annet «homo» og «homojævel».

Sør-Rogaland Tingrett

Hovedforhandlingen ble gjennomført 9. august 2022. Domfelte møtte, og vektla at han innrømmet straffeskyld for samtlige forhold i tiltalebeslutningen.
Retten, ved dommerfullmektig Lars Peder Strand, konkluderte blant annet med at det var ingen tvil om at domfelte sine uttalelser ga uttrykk for en nedvurdering av politibetjent X1 ut fra hans hudfarge og etnisitet. Domfelte hadde gjentatt de rasistiske ytringene flere ganger, og retten mente at han hadde brukt ordet «nugatti» med henvisning til  politibetjent X1 sin hudfarge.

Gjenganger

Domfelte er 21 år, og fra Stavanger. Han er i 2019 og 2020 domfelt for blant annet vold og
forulemping av offentlige tjenestepersoner, samt et lovbrudd for ikke å ha rette seg etter pålegg gitt av politiet. De straffbare handlingene domfelte nå ble dømt for, ble begått i prøvetiden for den betingede straffen på 60 dager fra juni 2020.

Da de siste lovbruddene ble begått, hadde det gått ett år og fire måneder av prøvetiden på to år. Derfor mente retten at en del av denne straffen burde omgjøres.
På bakgrunn av en helhetsvurdering mente retten at det i denne saken var anledning til å idømme samfunnsstraff, relatert til domfeltes tilståelse, skylderkjennelse, livssituasjon samt selve saksbehandlingstiden.

Dom

Samfunnsstraffen ble satt til 45 timer, sekundært 20 dager fengsel. Gjennomføringstiden av samfunnsstraffen ble satt til 120 dager. Dommen var enstemmig, og i samsvar med aktor sin påstand.

iNyheter kontaktet domfeltes advokat, Hans Marius Thorsnæs, hos advokatkontoret Torstrup AS.

Advokat Thorsnæs meddelte følgende:
«Domfelte erkjente straffeskyld for samtlige forhold og vil godta dommen. Han er glad for at tingretten hørte og ga han muligheten som ligger i en straffegjennomføring i frihet».

mest lest