Shippingmilliardæren John Fredriksen (78) er Norges desidert rikeste mann. Han tror verden trenger fossilt brennstoff i lang tid og posisjonerer seg for det.
Energiprisene har skutt i været og debatt om strømprisen dominerer på sosiale medier. Kritikken hagler mot land som Tyskland og Storbritannia som har ledet an i en politisk styrt overgang til fornybar energi. I Norge hevder kritikerne nå at vi gjennom utenlandskablene er knyttet opp mot en dysfunksjonell og utopisk energipolitikk drevet av en frykt for klimakrise. Reduserte gassleveranser fra Russland som svar på vestlige sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, forsterker knapphetssituasjonen.
For bare få år siden var det «grønne investeringer» som trendet i vestlige styrerom. Muligheten for rause statlige støtteordninger i kombinasjon med positiv PR sørget for at industribaroner som Kjell Inge Røkke styrte sitt Aker-konsern inn i markedet for grønn teknologi. Men avkastningen har latt vente på seg. Nylig var konsernsjefen i Aker ute med en ærlig innrømmelse.
– Det er ikke nok lønnsomhet i det grønne: Aker taper penger på alle våre grønne prosjekter. Og vi er ikke alene. Alle leverandører vil si det samme, sa Øyvind Eriksen til Teknisk Ukeblad.
En annen investor som har merket at grønn idealisme ikke er noen gullgruve er Jens Ulltveit-Moe. Den grønne satsingen til Ulltveit-Moe er blitt omtalt som et «mareritt».
Men nå er det mulig å uttale seg med en annen grad av realisme. De høye energiprisene har gjort at overgangen til fornybar blir forstått å ha kostnader. Og shippingselskapene til John Fredriksen posisjonerer seg for en råvareboom. Verden trenger olje, gass, kull og andre råvarer.
– Jeg vet vi står foran et skifte mot mer bærekraftig vekst, men det vil ta tid. Og vi ser vel effekten av ønsket om raske endringer nå, spesielt på energiprisene, sier John Fredriksen til Finansavisen.
Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean Group har ti kamsarmax-skip i bestilling. Det er en investering på 2,6 milliarder kroner.
– Man kan fort glemme at de befolkningsrike delene av verden er helt avhengige av fossilt brennstoff, og vil være det en god tid fremover, sier han.
Tankrederiet Frontline har fire råoljetankere i 300.000-dødvekttonnsklassen i ordre. Den første, «Front Tana», leveres nå i slutten av måneden.
– Etterspørselen etter råvarer som kull, jernmalm og olje har vokst jevnt i takt med den globale utviklingen i årtier, sier Fredriksen om posisjoneringen.