Nordlending dømt – ikke lenger lov å kalle politiet «hæstkuk»

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 30. august 2022 | 10:22

Alta-mann dømt for å ha brukt ord som retten hevder er «utilbørlig atferd».

I Nord-Norge er det ikke uvanlig at man blir kalt en «hæstkuk» om det oppstår en krangel. Som regel ender man ikke opp i strafferegisteret for å ha kommet med kraftsalven.

Men ikke nå lenger. Det fikk en Alta-mann erfare da han sa «hæstkuk» til en politimann.

iFinnmark.no skriver at en Vest-Finnmark tingrett har dømt en 20 år gammel mann for ordbruken da han ble stoppet i en politikontroll.

Politiet skal ha sagt til 20-åringen at de ville ta beslag i bilen fordi han ikke hadde gyldig førerkort.

Under kontrollen uttalte han til den ene politibetjenten at han var en «hæstkuk», og at betjenten «ikke hadde så mye mellom ørene», skriver iFinnmark.

– Utdatert tankegang

Tingretten mener uttalelsen fortjener straff.

«Etter en konkret vurdering fant retten at uttalelsene er å anse som utilbørlig atferd, og således straffbart. Retten skriver at hva gjelder begrepet «hæstkuk» må dette anses som et riktignok upresist, men likevel krenkende skjellsord som en offentlig tjenestemann har krav på beskyttelse mot å bli utsatt for», skriver iFinnmark.

20-åringen forsvarer viste til en dom fra Indre Finnmark der en mann ble frikjent for å ha brukt de samme ordene.  I dommen fra Indre Finnmark tingrett er frifinnelsen begrunnet med at «hæstkuk» er et vanlig uttrykk for landsdelen.

Men dette avviste tingretten i Vestre Finnmark som hevder at ordbruken er «stigmatiserende».

«At finnmarkinger brer om seg med ord og uttrykk av denne type er både stigmatiserende og en utdatert tankegang – og under enhver omstendighet ikke korrekt», står det i dommen mot 20-åringen.

Alta-mannen er dømt til å betale 42.000 kroner i bot og til tap av førerretten i 19 måneder.

Maskuliniteten slår tilbake

mest lest