EU vil ha ny modell for strømmarkedet i Europa – Aasland er avventende

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 31. august 2022 | 05:57

EU slår fast at strømmarkedet ikke fungerer og jobber med en ny modell. 

Men olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er usikker på om regjeringen vil endre kraftpolitikk i kjølvannet av en ny markedsmodell for strøm i EU, skriver Klassekampen.

– Vi vet ikke hva som kommer, det er viktig å være tydelig på. Hovedproblemet i EU nå er krigen i Ukraina, Russland og Putins brutale krigføring, hvor han også bruker energi som våpen. Det rammer direkte gassleveransene til Europa, og Europa er helt avhengig av gass for å produsere elektrisitet, sier statsråden.

Aasland mener også at det står verre til i EU enn hva det gjør i Norge.

– Men det er ikke unaturlig at EU forsøker å gjøre noe med situasjonen, som er veldig krevende. Mer krevende enn i Norge, egentlig, sier han.

Les også: Elvestuen vil mobilisere til internasjonal kamp mot at Norge begrenser strømeksporten

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen gjorde det mandag klart at EU-kommisjonen nå arbeider med en strukturell reform av strømmarkedet.

– Vi trenger en ny markedsmodell for strøm som virkelig fungerer og bringer oss tilbake i balanse, sa hun.

Energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt er ikke imponert.

– Norge har en mer markedsliberal tilnærming til kraftpolitikk enn det EU har. Da bør alarmklokkene begynne å ringe. Samtidig har jeg et inntrykk av at hvert fall toppene i Arbeiderpartiet er overbeviste kraftliberalister, og at de mener at det såkalt frie og altså helt uregulerte strømmarkedet faktisk er bra og effektivt på lang sikt, sier hun.

Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup mener situasjonen er annerledes i EU, og retter et spark mot de som vil ha stans i krafteksporten.

– Debatten i Norge har stort sett handlet om to ting: makspris og eksportrestriksjoner. Begge vil forsterke problemet og svekke forsyningssikkerheten. Situasjonen i EU opplever jeg at er at prisene har kommet opp til et såpass ekstremt nivå at det er behov for tiltak, sier Astrup.

NAF: – Uten strømstøtte hadde ladingen av elbilen blitt rådyr

 

mest lest