Konsernsjef ventet ikke så dyr strøm: – Da hadde vi ikke kjørt kraftverkene på den måten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. september 2022 | 04:53

Konsernsjef Eimund Nygaard i kraftprodusenten Lyse sier han forstår at mange er fortvilet over strøm prisene.

Nygaard fikk spørsmål fra E24 om han noen gang hadde trodd vi ville se se timepriser på åtte-ni kroner kilowattimen:

– Nei, selvfølgelig ikke. For da hadde vi ikke kjørt kraftverkene våre på den måten vi har gjort. Det hadde ingen gjort. Så det er ingen som har sett for seg den situasjonen overhodet, sier Nygaard med referanse til at det ville vært en fordel å holde igjen på vannet om man hadde kjent dagens kraftsituasjon.

– For husholdningene er dette kanskje til å leve med, med noen som ikke klarer det, da. Jeg er enda mer bekymret for mindre bedrifter som ikke har sikret seg, små bedrifter med ganske høyt forbruk, sier Nygaard.

Nygård sier at folk han snakker med er fortvilet, men han påpeker at regjeringens strømstøtte til husholdningene vil dempe effekten av de høye prisene.

Les også: Strømmen i Sør-Norge kan bli over 20 kroner i vinter

Magasinfyllingen i Norge steg med 0,2 prosentpoeng i forrige uke, ifølge NVE.

Olje- og energiminister Terje Aasland har fått spørsmål fra KrF om hvilke regler han vil innføre for å spare vann i magasinene: Hvilke ordninger er det olje- og energiministeren sikter til og når er fyllingsgraden i magasinene lave nok til at Olje- og energiministeren anser det som en trussel mot forsyningssikkerheten?

Svar
Terje Aasland: Det norske kraftsystemet er i hovedsak basert på vannkraft, og er derfor avhengig av tilsiget til vannkraftmagasinene våre. I lys av en svært usikker situasjon i den europeiske energiforsyningen, kan sårbarheten ved uventede hendelser i vår egen kraftforsyning, for eksempel tilsigssvikt, være høyere enn før. Olje- og energidepartementet gjennomfører derfor et arbeid for å se på hvordan forsyningssikkerheten for strøm kan sikres på en best mulig måte, og vil blant annet vurdere tiltak for sikre at mer vann spares i magasinene ved lave magasinnivåer, og at eksporten av kraft i slike tilfeller da begrenses.

Vannkraftverk får ikke lov til å produsere strøm

mest lest