Innsatte i Indre Østfold fengsel klager på servicen

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 5. september 2022 | 04:41

Vedtak om at innsatte skal sperres inne på cella fremfor å være i fellesskap, samt klager på manglende helsehjelp og svar på søknader, skal være bakgrunnen.

Det har gått så langt at innsatte mener det kan bli snakk om bruk av vold mot fengselsbetjentene, skriver Nettavisen.

– Fortsetter det slik, så smeller det. Det er ikke rart at innsatte blir helt kokko av å sitte her, sier innsatt Bjørn Cato Bunæs.

Han kritiserer fengselet på flere punkter.

–Jeg er forbanna. Det er ikke rehabilitering. Det er helt umenneskelig her, sier Bunæs.

Noen av punktene det klages på er:

Pakker til innsatte som ikke blir hentet på posten, og dermed sendt i retur til familiene; søknader om permisjon som ikke blir besvart; mat som er så dårlig at de innsatte vanligvis kjøper egen mat i fengselets butikk, og nødvendig helsehjelp som ikke blir gitt til innsatte.

– Ledelsen kommer heller ikke rundt og snakker med oss. Hvordan kan de kjenne til behovene til innsatte når de ikke kjenner oss, sier en oppgitt Bunæs.

Les også: Spesiell historie: Jørund kan gå, men velger å bruke rullestol og kle seg som kvinne

Han kommer også med en advarsel om sikkerheten i fengselet.

– Fengselet er kontinuerlig underbemannet. Mange ansatte er unge vikarer som ikke hadde hatt en sjanse hvis vi skulle finne på noe. Heldigvis er det mange av oss som verner om dem, sier Bunæs.

Fengselsleder Helge Valseth i Indre Østfold fengsel avviser kritikken, men sier det har vært problemer med bemanning.

– Vi har en bemanning som enkelte dager er mer krevende enn andre dager. Det gjør vi noe med. Vi har ansatt flere betjenter som kommer i august, september og desember, sier han.

Valseth er ikke enig i at søknader om permisjoner ikke blir besvart innen tidsfristen, eller at post til innsatte noen ganger ikke blir hentet. Han mener også at helsen til de innsatte generelt blir godt ivaretatt av blant andre fengselslege og psykolog.

At maten skal være dårlig, er også noe fengselslederen er uenig i.

– Vi har et eget kjøkken som produserer sous-vide mat og har en variert middagsmeny etter retningslinjer fra Statens ernæringsråd for å få næringsrik kost. Kvaliteten på maten er noe vi jobber med hele tiden, og vi har fokus på å produsere god og ernæringsrik mat, sier han.

Tidligere NRK-journalist omtaler presse-kollegaer som «feige, servile og tendensiøse»

 

mest lest