Sverigedemokraterna vant valget: – Svært uheldig, skriver landets aviser

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. september 2022 | 09:02

SD og Jimmie Åkesson er dette valgets vinnere, uansett om de kommer i regjering eller ikke.

Når 95% av stemmene er talt opp, så har Sverigedemokraterna en oppslutning på 20,6 prosent, noe som er en fremgang på 3,1 prosentpoeng fra forrige valg.

Socialdemokraterna går frem med 2,2 prosent og får en oppslutning på 30,5 prosent, og er fortsatt landets største parti.

Det eneste andre partiet som gikk frem under valget, var Miljöpartiet, som med sine 5 prosent hadde en fremgang på 0,6 prosent.

Alle de andre partiene gikk tilbake.

Expressen, som er en liberal avis, skriver at særlig partileder Jimmie Åkesson kan være tilfreds med søndagens valg, ifølge ABC Nyheter.

Avisen mener imidlertid at det skyldes at landets største parti, Socialdemokraterna, gikk til valg uten egen politikk.

I stedet har Socialdemokraterna forsøkt å gjøre valget til en folkeavstemning om Sverigedemokraterna, skriver avisen.

– Det ser ikke ut til å ha ført til seier. Tvert imot vokser SD ytterligere og overtar rollen som Sveriges nest største parti. Det er svært uheldig, heter det i avisens leder.

Les også: Valget i Sverige ikke klart før tidligst onsdag

Ifølge SVT skiller det nå 47. 000 stemmer mellom Magdalena Anderssons venstreblokk, og Ulf Kristerssons høyreblokk.

– Forskjellen mellom suksess og fiasko vil være meget tynn for Ulf Kristersson. Vil han bli husket som taperen som lot SD ta igjen Moderaterna i antall stemmer? Eller vinneren som kunne føre en ny koalisjon til makten? Et par tusen stemmer utgjør forskjellen, skriver Expressen.

Se Åkessons vinnertale her:

Lena Mellin i Aftonbladet skriver at Kristersson har gått på et dobbelttap. For andre gang som valgleder går han på et tap for partiet, og denne gang er det sannsynligvis det andre tapet som smerter mest, nemlig å ha blitt forbigått av Sverigedemokraterna som Sveriges nest største parti.

– Det innebærer en identitetskrise for partiet som ser på seg selv som regjeringsbærende. Den posisjonen kan med denne utviklingen være truet, skriver Mellin.

SD-leder Jimmie Åkesson sier at han regner med at hans parti får en sentral rolle i det nye styret om det blir maktskifte, men verken Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna vil ha med Sverigedemokraterna i en regjering.

Det endelige resultatet av valget blir ikke kjent før onsdag når utenlandsstemmer og brevstemmer telles opp.

Er Norge blitt et kakistokrati?

 

mest lest