Enda en milliardær forlater Norge: – Jeg flytter til Sveits umiddelbart

Avatar photo
Publisert 13. september 2022 | 15:03

Milliardæren Tord Ueland Kolstad annonserer at han flytter til Sveits, ifølge Avisa Nordland.

Dette skjer bare én dag etter at Kjell Inge Røkke annonserte at han skal flytte til Sveits. Tidligere i år flyttet Bjørn Dæhlie til Sveits,. Dæhlie hadde en formue på 418 millioner kroner i 2020.

– Jeg flytter til Luzern i Sveits umiddelbart, sier bodøinvestoren Tord Ueland Kolstad (51) til Avisa Nordland.

Avisen Nordland skriver også at Kolstad er blant de største private eiendomsaktørene i Nord-Norge. Ifølge Kapital hadde han over en milliard kroner i formue i 2020, og er en av Norges 400 rikeste.

På spørsmål om hvorfor han flytter, svarer han følgende:

– Det er ikke tvil om at den norske formuesskatten – og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital spiller inn. Hele min formue er jo i praksis eierskapet i mitt firma. Verdiene jeg har utenom eierskapet i mitt firma er relativt små. Jeg opplever at beskatningen på min hånd i praksis er doblet det siste året.

Mange norske milliardærer i Sveits

NRK publiserte i går en oversikt over nordmenn med enorme formuer som har flyttet til Sveits. Her navngir NRK syv nordmenn. Disse er:

  • Bjørn Dæhlie. Flyttet i februar 2022. Har en formue på ~218 millioner kroner.
  • Christian Sinding. Flyttet i 2014. Har en formue på ~12,3 milliarder kroner.
  • Torstein Hagen. Flyttet i 1966. Har en formue på ~30 milliarder kroner.
  • Kjartan Aas. Flyttet i 2021. Har en formue på ~1,7 milliarder kroner.
  • Svein Støle. Flyttet i 2018. Har en formue på ~13,2 milliarder kroner.
  • Caroline Hagen Kjos. Flyttet 2009. Har en formue på ~22 milliarder kroner.
  • Kjell Inge Røkke. Annonserte flytting i 2022. Har en formue på ~50 milliarder kroner.

Skatteparadis

Totalt anslår nettverket Tax Justice Networks at Sveits alene forårsaker andre land et årlig tap på 2 milliarder dollar ved å tilby milliardærer fordelaktige skatteregler.

Meglerhuset First Securities skrev en rapport til Finansdepartementet i 2003. Der skrev de:

«Aksjonærer med store latente aksjegevinster vil få enda sterkere incentiver til å flytte utenlands for å unngå beskatning etter aksjonærmodellen. Dette vil ikke bare svekke skatteprovenyet, men kan bidra til å medføre redusert fremtidig verdiskaping i Norge.»

I 2020 betalte Kjell Inge Røkke 175 millioner kroner i skatt ifølge skattelisten. Flyttingen vil altså tillate Røkke å spare et tresifret antall millioner kroner i året.

Ifølge en oversikt fra konsulentselskapet Transforma ligger formuesskatten i Røkkes nye hjemsted Ticino på 0,48 prosent for formuer over 52 millioner kroner.

– Det er helt forferdelig å bo i Norge nå

Eiendomsmilliardær Torstein Tvenge mener det er trist at Kjell Inge Røkke forlater landet, men han er ikke overrasket. Til Dagens Næringsliv sa Tvenge i går at det kommer til å bli mange, mange flere milliardærer som flytter ut av Norge.

– Det er jo leit for Norge. Det er mange velstående som vurderer å flytte ut av landet for tiden. Sveits er ett alternativ, men flere og flere vurderer Italia, sa Tvenge på telefon til DN.

Tvenge er blant de største aksjonærene i Røkke-systemet og eier aksjer i Aker for 778 millioner kroner. Det er den klart største enkeltplasseringen til Tvenge og han har vært investor i Røkke-systemet i mange år.

Tvenge mener Norge er blitt et mørkt sted etter at de rødgrønne kom til makten.

– Ja, det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, og dette skjønner svært få mennesker seg på. Dette er et stort problem, sier Tvenge.

Støre mener Røkkes flytting er «ugreit»: – Sier han!!!

mest lest