Lærerstreiken fortsetter – 100 nye ut i streik

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 19:23

Mandag ble streiken trappet opp igjen.

Meklingen mellom lærerorganisasjonene og KS i helgen førte ikke frem. Dermed er streiken inne i sin syvende uke siden skolestart i høst. Mandag tok Utdanningsforbundet ut ytterlige  100 lærere i streik. Samtidig er det stadig flere som advarer mot konsekvensene av streiken.

Regjeringen har så langt valgt ikke å gripe inn i konflikten. Så sent som i helgen sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen at det er partenes ansvar å finne en løsning.

For at det skal kunne bli tvungen lønnsnemnd må det dokumenteres fare for liv og helse. Dette er vanskelig for en stor og mangfoldig elevgruppe. Aldri før har en streik blitt avlyst på grunn av fare for psykisk helse.

Les også: Putin gir Edward Snowden russisk statsborgerskap

Det er to løsninger som kan få slutt på lærerstreiken. Enten må lærerorganisasjonene bli enige med KS, eller så må regjeringen gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Siden helgens forhandlinger ikke førte frem, er det flere som mener at det kan gå mot tvungen lønnsnemnd. Regjeringen ser alvorlig på situasjonen der tusenvis av elever ikke får gått på skolen.

Samtidig er det å skulle avbryte en streik på grunn av barns og unges psykiske helse altså upløyd mark. Men dersom partene fortsatt ikke klarer å få på plass en avtale, spørs det om regjeringen har noe valg.

Utdanningsforbundet beklager at elevene rammes

Når Stavanger-lærerne tas ut vil rundt 8550 av Utdanningsforbundets medlemmer være i streik.

Steffen Handal er leder i forbundet. Han beklager at enda flere elever nå vil bli rammet.

– Dette er en vanskelig situasjon for svært mange elever, og mange ønsker seg selvsagt tilbake på skolen for å ha normale dager med lærerne sine igjen, sa Handal til VG.

Se første trailer av «The Last of Us» TV-serien

mest lest