Oslo universitetssykehus skrur ned temperaturen for å spare strøm

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 17:28

Strømstøtteordningen omfatter ikke sykehusene, og Oslo universitetssykehus (OUS) er blant dem som nå tar grep.

Sykehuset sier de skal ta ned temperaturen gjennom fyringssesongen for å spare strøm. Tiltaket vil gi sykehuset en besparing på 15 til 20 millioner kroner i løpet av vinteren, opplyser de til Nettavisen. De ansatte er varslet om at temperaturen kan krype ned mot 19 grader.

– Dette vil kunne medføre endringer i opplevd inneklima, som redusert ventilasjonsmengde eller lavere innetemperatur. Det er naturligvis en gjennomgående føring at iverksatte grep ikke skal gå utover Arbeidsmiljølovens bestemmelser til inneklima, og i fall dette skulle inntreffe vil korrigerende tiltak bli gjennomført raskest mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Katrina Chamberlain til Nettavisen.

VG skrev før helgen at ansatte er varslet på intranettet at temperaturen kan bli senket til 19 grader, som er minimumsanbefalingen fra Arbeidstilsynet.

– Det er ikke besluttet å senke temperaturen til 19 grader, men altså orientere om at lavere innetemperatur ned mot 19 grader kan forekomme som følge av de grepene som gjennomføres, forklarer Chamberlain ved OUS.

Universitetssykehuset opplyser til Nettavisen at den normale temperaturen varierer mellom 21 og 24 grader og at den nå skal senkes der det er hensiktsmessig. Innsparingen i strømkostnader gjelder alle klinikker ved OUS, forteller de.

Les også: Flere russere krysser nå grensen til Norge

Senioringeniør Ola Lindh ved OUS opplyser til Nettavisen at temperaturendringene ikke skal forekomme der det er pasienter. Endringene skal gjøres innenfor forsvarlige rammer og det skal ikke gjennomføres grep som går utover pasienter. Han sier de har mange areal til andre formål der driften kan optimaliseres.

– Vi har et potensiale til å effektivisere driften av våre yrkesbygg. Det gjør vi ved å tilpasse hastigheten på ventilasjon og styringskurven på varmen. Det bør man alltid gjøre inn mot en vinter, men det er ekstra viktig i år med de energiprisene som er. Det er enorme summer å spare. Hensikten her er å bruke ressursene på en best mulig måte, for å frigjøre midler til pasientbehandling, sier Lindh til Nettavisen.

Slutten på en økonomisk og ideologisk epoke: Hva har vi i vente?

mest lest