Toyota forlater Russland

Avatar photo
Publisert 26. september 2022 | 14:19

Toyota har produsert 100.000 biler i året i Russland, men nå er det over.

Da Russland invaderte Ukraina i februar reagerte flere utenlandske selskaper ved å stoppe aktivitetene sine i Russland, og siden har det stått stille hos mange av de. Det har fått konsekvenser også for bilindustrien i landet.

Noen aktører valgte tidlig å trekke seg ut av Russland. Den største aktøren er Renault, som i tillegg til egne fabrikker også hadde en stor eierandel i AvtoVaz som står bak Lada. Volkswagen her i flere år hatt to fabrikker i Russland. Nå er det stopp på begge.

Nå velger også Toyota å takke for seg. De har produsert både RAV4 og Camry på sin fabrikk i St. Petersburg. Produksjonskapasiteten deres der er på 100.000 biler i året, ifølge TV2.

Fabrikken har stått stille siden 4. mars. Fra samme dato sluttet Toyota å importere øvrige modeller til Russland. Nå er det klart at det ikke blir noen oppstart i St. Petersburg. Toyota skal stenge fabrikken og gi de ansatte sluttpakker.

Les også: Skoleskyting i Russland – flere drepte

Toyota har levert biler til det russiske markedet, men de har også eksportert biler til Belarus, Kazakhstan og Armenia fra den russiske fabrikken.

Toyota og søstermerket Lexus har til sammen 168 forhandlere i Russland, og dette forhandlernettverket skal opprettholdes selv etter fabrikken er stengt. Toyota sier de ønsker å følger opp eksisterende kunder. i alle fall intil videre.

Bilindustrien i Russland forsøker å holde hjulene i gang, men sliter med at så mye av teknologien har kommet fra utlandet. Deler og produksjonsutstyr er også underlagt sanksjoner.

Samtidig har mange utenlandske medarbeidere pakket sammen og forlatt landet. Det gir store utfordringer.

To nye pågripelser etter Oslo-skytingen – Bhatti internasjonalt etterlyst

mest lest