Ber norske myndigheter om hjelp til å sette uvirkelig rekord

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 28. september 2022 | 04:57

Den norske fjellklatreren Kristin Harila (35) forsøker å sette en vanvittig verdensrekord.

Harila, som hoppet av topplederjobben i Skeidar våren 2019 for å følge drømmen om å sette rekorder i fjellklatring, ber nå norske myndigheter om hjelp.

Hun er i ferd med å sette en verdensrekord som det nesten er ufattelig å forstå.

Harila vil klatre de 14 høyeste fjellene i verden som alle er over 8. 000 meter høye under 6 måneder.

Det er kun en person i hele verden som har gjort noe tilsvarende, og det er nepalske Nirmal «Nims» Purja.

I 2019 klarte han å bestige alle disse fjelltoppene på 6 måneder og 6 dager. Dette forsøker nå Harila å slå, og hun er godt på vei.

Men på samme måte som Purja slet med å få klatretillatelse fra kinesiske myndigheter for å klatre Shishapangma og Cho Oyu, så sliter nå Harila enda mer med det samme.

På sin Facebookside ber hun nå om hjelp, og skriver at hun har sendt et brev til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen om råd og hjelp fra norske myndigheter.

Harila forteller videre at hun trenger all den hjelp hun kan få, da tiden er i ferd med å renne ut og mulighetene skrumper inn.

Kristin Harila på Annapurna base camp. Annapurna regnes som verdens farligste fjell å bestige, hvor en av fem som prøver omkommer i forsøket. Foto: 8kexpedition

For å forstå hvilken prestasjon det er Harila allerede har gjort ved å bestige 12 av de 14 fjellene siden april i år, så kan vi se hva den tidligere håndballspilleren Frank Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, sa etter å ha besteget verdens nest høyeste fjell, K2.

– Han skal ha nådd toppen, til tross for ekstreme påkjenninger underveis fra camp 4, sa Haabeth til TV 2 i juli i år.

Sammen med ham var Kristin Harila. Den store forskjellen var at K2 var Harilas åttende fjell over 8.000 meter siden april.

Det er uvirkelig.

Frank Løke er en tøffing og hardhaus uten like, men må nøye seg med ett fjell over 8.000 meter i sesongen. I fjor var han på toppen av Mount Everest.

Grunnen til dette er tiden det tar å akklimatisere seg til høyden, samt de ekstreme påkjenningene dette er for kroppen.

Over 8.000 meter, i den såkalte «dødssonen», er luften så tynn at et menneske kun kan leve der i noen dager. Kroppens celler starter med å brytes ned da det er for lite oksygen til at de kan opprettholdes.

Det er derfor kun personer med en helt spesiell genetikk, drivkraft, vilje og utholdenhet som kan gjøre det Harila gjør nå.

Så langt er det kun to. Harila og Purja.

Denne prestasjonen kan derfor sammenlignes med den Roald Amundsen gjorde.

Hennes bønn går nå ut til de som kan hjelpe henne med å få kinesiske myndigheter til å utstede tillatelse til de to gjenværende fjellene.

Får hun det, vil en norsk kvinne sette en rekord man ikke skulle tro kunne være mulig.

 

På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge

 

mest lest