Sp-politiker tror kraftselskap bløffer: – Jeg tror de bruker det som pressmiddel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30/09/2022 | 05:00

Lyse Energi sier de må legge ned milliardsatsing på Vestlandet.

Geir Pollestad i Senterpartiet tror Lyse bruker milliardene som pressmiddel, skriver E24.

Ifølge Lyse så var årsaken det regjeringens foreslåtte skattepakke, som vil inneholde en grunnrente og et høyprisbidrag 23 prosent av kraftpris som overstiger 70 øre per kilowattime.

– Prosjektet blir lagt bort. Med de nye skattereglene så er det rett og slett ikke lønnsomt, sier Lyses administrerende direktør Eimund Nygaard til E24.

Geir Pollestad (Sp) som sitter i finanskomiteen på Stortinget, mener det er en overreaksjon. Han sier at høyprisbidraget som er foreslått kun er midlertidig, nå som Europa befinner seg i en energikrise.

– Jeg tror de bruker det (skrinlegging av Røldal-Suldal, journ.anm.) som pressmiddel, og at de har misforstått poenget med høyprisbidraget. Det blir aldri en generell regel i Norge. Tiltaket er beregnet på dagens ekstraordinære situasjon, sier han.

Nikolai Astrup (H) sier han er bekymret for at skatteendringene vil bidra til at kraftproduksjon bremser opp, og frykter det vil spre seg til større deler av industrien. Han mener det er stort behov for å øke produksjonen de neste årene.

Regjeringen vil ta milliarder fra kraftprodusentene og havbruksnæringen

mest lest