Varsler sjokkpriser på strøm i vinter: – Gjennomsnittlig spotpris på rundt 8–9 kroner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. september 2022 | 13:40

Strømleverandøren Gudbrandsdal Energi utarbeidet en ny strømprognose basert på hva «markedet» tror på.

– De sørlige prisområdene ligger an til en gjennomsnittlig spotpris på rundt 8–9 kr/kWh inkludert merverdiavgift i vintermånedene desember, januar og februar. Forventningene baserer seg på fremtidsmarkedet for handel av kraft. Utviklingen vi ser viser økte priser i sør i vinter, med en månedlig snittpris på 7,7 kr/kWh i desember, 8,4 kr/kWh i januar og 8,8 kr/kWh i februar, sier produktsjef Karl Einar Svor i GE til Nettavisen.

Forventningene om prisene i Midt- og Nord-Norge vesentlig lavere, hvor mengden vann i magasinene er vesentlig bedre enn i sør.

Les også: Johann Olav Koss: Høye strømpriser kan føre til innovasjon – Slik vi kan nå klimamålene

– Etter at EU for alvor satte gassprisen på dagsorden, har prisen på denne gått noe ned. Det gir i utgangspunktet lavere strømpris. De siste dagene har imidlertid bildet endret seg, med det som ser ut til å være en sabotasjeaksjon rettet mot gassrørledningene fra Russland til Tyskland. Dette markerer en ny eskalering rundt krigen i Ukraina, der energiforsyning brukes som maktmiddel. Det har gitt et løft i gassprisen igjen, som igjen gjenspeiles i strømprisen, sier Svor.

Med den forbedrede strømstøtten, vil en spotprisøkning fra 5 til 10 kroner, ender du opp med å betale 50 øre ekstra per KWh, ifølge Nettavisen.

Dale fabrikker konkurs etter kryptoflukt – skylder på høye strømpriser

mest lest