Slik vil Barth Eide redde Norge fra klimakatastrofe

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 3. oktober 2022 | 06:54

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide lover store kutt i Norges utslipp av CO₂.

Stormer på Floridas vestkyst, tørke i Kina og Europa, isbreer som smelter i rekordfart, samt flom i Pakistan, er alt på grunn av menneskeskapte utslipp, ifølge klimaministeren.

VG skriver at «etter en sommer med ekstremvær får Norge for første gang et eget klimabudsjett».

– Dette skjer nå, sier Espen Barth Eide.

– Selv om vi klarer å nå målet om 1,5 grader oppvarming, vil situasjonen være mye verre enn i dag for de som vokser opp. Vi må bruke det vi kan av krefter for å omstille økonomien.

Han vil samtidig med statsbudsjettet presentere det han kaller «den grønne boken» – et detaljert regnskap over hvor mye klimagasser Norge slipper ut.

– Vi har jobbet intenst med denne planen i ett år, og dette er det mest detaljerte klimabudsjettet som noen gang er blitt laget av en regjering i Norge. Vi har gått grundig gjennom alle sektorer, sier Eide.

Klimaregnskapet skal legges frem hvert år fremover, og ser ut som et budsjett der det redegjøres for utslipp i fjor, hittil i år og hvordan Norge totalt ligger an for å nå klimamålene.

– Klima- og naturkrisen kan ikke settes på vent. Derfor er vi i gang med å lage verktøy som lar oss telle utslipp slik vi teller penger. Som vi sa i Hurdal er målet å levere på 55 prosent kutt i utslippene innen 2030, sier Eide.

Klimaministeren vil gå enda lenger enn de internasjonale målene om utslippskutt for Norge sin del.

– Vi kommer ikke til å melde inn omstillingsmålet til FN. Vårt mål er et nasjonalt mål, som kommer i tillegg til internasjonale forpliktelser. Det er 55 prosent kutt i Norge i hele økonomien, svarer Eide.

Dette inkluderer den kvotepliktige sektoren (fastlandsindustri, olje- og gassvirksomhet og luftfart).

– Det melder vi ikke inn som FN-mål, for det vi har meldt til FN er vår felles oppfyllelse med EU og Island, og noe vi skal oppnå i fellesskap, sier Eide.

Les også: Universitetet i Bergen: Klimaendringer årsak til Palmyras fall

Klimaministeren sier han kjenner på presset, da det i hans verden kun er dagens regjering som kan nå klimamålene.

– Men det er et kjempestort ansvar, som påhviler hele regjeringen. Hvis vi ikke vi gjør det vi kan nå, er det nesten umulig å gjøre det for en hypotetisk ny regjering etter 2025. Så det er vår regjering som avgjør om vi når klimamålene.

Han ser for seg et Norge fullt av vindkraft, solceller, elbiler og sykler.

– Den gode nyheten er at det er mulig å tenke seg en fossilfri verden. Den dårlige nyheten er at det går for langsomt. Vi må få opp farten, mener Eide.

Han varsler samtidig at vanlige forbrukere skal få svi ved hjelp av skatter og avgifter.

– De skal det. For eksempel gjennom CO₂-avgift, som vi økte med 28 prosent ved forrige budsjett. Det blir dyrere å slippe ut CO₂.

– Det blir krav, og sånt kan det komme mer av, varsler klimaministeren.

Han mener imidlertid at det ikke vil bli snakk om noen overvåking av enkeltindivider.

– Jeg mener alle har et ansvar. Men jeg tror ikke vi i regjeringen skal si at «du får nøye deg med å kjøpe to bukser i året». Det får andre partier holde på med, svarer han.

– Vi skal ikke diktere folks forbruk, men tilrettelegge for at de kan leve mer bærekraftige liv. Vi sier ikke at «du må kjøre elbil», vi har bare gjort det veldig gunstig. Ni av ti nye biler er elbiler, så det har jo funket.

Eide sier han tenker på barna som blir født i dag og mener han har et ansvar overfor deres fremtid.

– Enten har vi klart å nå målet om å bli karbonnøytrale, eller så er det ganske ulidelig. Bare i dag er verden blitt 1,1 til 1,2 grader varmere enn førindustriell tid. Dette bare må noen gjøre, og nå ble det mitt ansvar, og da må jeg levere på det, avslutter Barth Eide.

Vil kjempe for en mer verdig pensjon: – De gruer seg til jul

 

mest lest