Nå skal alle russiske fartøy kontrolleres

Avatar photo
Publisert 6. oktober 2022 | 17:04

Regjeringen har besluttet at russiske fiskefartøy kun kan anløpe tre havner, og at samtlige av disse skal kontrolleres.

Utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at russiske fiskefartøy skal bare kunne komme til havn i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord.

Bakgrunnen for denne avgjørelsen er Russlands annekteringer i Ukraina, anslagene mot gassrørledninger i Østersjøen og økt droneaktivitet.

Videre skriver departementet:

«Vi har fulgt nøye med på russisk aktivitet i norske farvann og i norske havner for å unngå at Norge blir et transittland for å frakte varer ulovlig til Russland. Vi har nå informasjon som tilsier at det er behov for å øke kontrollen med russiske fiskefartøy.»

Les også: Homofil mann skal åpne konverteringsklinikk

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sa under en pressekonferanse torsdag at Norge har hatt et fiskerisamarbeid med Russland i nesten 50 år, også gjennom den kalde krigen. Han mener vi har et viktig ansvar for å sikre god forvaltning av fiskebestandene i Barentshavet som vi deler med Russland. Derfor er vi avhengig av et fungerende fiskerisamarbeid med Russland.

Endringene skal tre i kraft i løpet av kort tid.

Venstre mener regjeringen ikke går langt nok

Venstres partileder Guri Melby sier til VG at regjeringens grep viser at de har skjønt alvoret og at vi er nødt til å både begrense og få kontroll på aktiviteten i norske havner.

Selv om Melby liker tiltaket, skjønner hun ikke hvorfor de ikke går lenger og stanser all russisk aktivitet.

– Argumentet frem til nå har vært at man er redde for å sette fiskerisamarbeidet i spill. Når man nå uansett begrenser tilgangen så kraftig som de allerede har gjort, så har man kanskje utløst de potensielle nedsidene allerede, sier Melby til VG.

Melby sier at vi kan være ganske sikker på at flere av disse båtene driver med mer enn bare fiske, og at det er god sikkerhetspolitikk å stenge ned helt for russerne. Hun mener at sanksjonene i dag et uthulet, og at vi burde stenge havnene på lik linje med resten av EU-landene.

Minst 38 drept i masseskyting mot barnehage

mest lest