Nobels fredspris: Dette er årets fredsprisvinnere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. oktober 2022 | 11:28

Årets Nobels fredspris går til én person og to organisasjoner.

Prisen deles mellom til Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, skriver NRK.

Bialiatski er en forfatter og menneskerettsaktivist fra Belarus. Han har kjempet i over 30 år for menneskerettigheter og en demokratisk utvikling i Belarus og har vært nominert til Nobels fredspris en rekke ganger tidligere.

– Med årets fredspris til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties ønsker Den norske Nobelkomite å hedre tre fremragende forkjempere for menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Belarus, Russland og Ukraina, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da hun kunngjorde hvem som får prisen.

– Gjennom sin konsekvente støtte til humanistiske verdier, antimilitarisme og rettslige prinsipper har årets prisvinnere revitalisert og hedret Alfred Nobels visjon om fred og folkenes forbrødring – en visjon vår verden trenger mer enn noensinne, fortsatte hun.

Selve utdelingen av prisen vil finne sted på Alfred Nobels dødsdag, 10. desember.

Ut mot politiets prioriteringer: – Hvorfor er Hulsker-saken mer vesentlig enn sykkeltyvene som stjeler fra meg?

mest lest