Zelenskyj sier han er blitt misforstått: Nekter for å ha uttrykt ønsker om angripe Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. oktober 2022 | 05:25

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nekter for at han skal ha uttrykt at han ønsker å angripe Russland. Presidenten mener han har blitt feilsitert på grunn av at et ukrainsk ord hadde blitt misforstått, sier han i et intervju med BBC.

Kreml-talsmann Dimitry Peskov mente kommentaren var en klar appell om at tredje verdenskrig var nær. Zelenskyj mener Russland har utnyttet misforståelsen med en klar hensikt.

Zelenskyj mener den beste løsningen på å få bukt med krigen er å gjeninnføre forebyggende tiltak, som sanksjoner, og ikke angrep.

I intervjuet hevder Zelenskyj at Russland har begynt å forberede samfunnet på mulig bruk av atomvåpen.

– De begynner å forberede samfunnet sitt. Det er veldig farlig, sier han til BBC.

– De er ikke klar for å gjøre det. Men de kommuniserer. De vet ikke om de vil bruke det eller ikke. Det er farlig bare å snakke om det, legger han til.

Les også: Tsjetsjenias leder Kadyrov tar til orde for bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina

Det er bare et spørsmål om tid, før frigjøringen av alt som ble beslaglagt av Russland, sier Zelenskyj i sin daglige tale:

– Ukraina bekreftet sin respekt for Japans suverenitet og territoriale integritet, inkludert dets nordlige territorier, som fortsatt er under russisk okkupasjon.

– I dag signerte jeg det aktuelle dekretet. Det er en tilsvarende uttalelse fra Verkhovna Rada i Ukraina. Og vi oppfordrer alle i verden til å ta lignende beslutninger.

– Med denne krigen mot Ukraina, mot den internasjonale rettsorden, mot vårt folk, har Russland satt seg selv i denne situvasjonen – og det er nå bare et spørsmål om tid – før den virkelige frigjøringen av alt som en gang ble okkupert av Kreml.

– Russland må tape. Det får så være. Slik at slike kriger ikke skjer igjen. Ingenting skal overlates til inntrengerne.

Klok realitetsorientering av Biden om Putins kjernefysiske trusler

mest lest