Dette bør du, og bør du ikke gjøre, for å spare strøm

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 10. oktober 2022 | 04:07

Det begynner å bli kaldere, og norske hjem må snart skru på varmen for fullt. 

I den forbindelse er forsikringsselskapene bekymret for hva folk kan gjøre for å spare strøm, skriver TV 2.

Trond Paasche, energirådgiver for Enova, er tydelig på hva du kan gjøre for å spare strøm.

– Det første rådet der det kan være mye å hente, er jo ved å sette ned temperaturen litt. Det er ikke nødvendig å gå rundt i stua i t-skjorte hele vinteren. Det er ikke sånn at man skal gå med vinterjakka inne, men dersom man tar på seg en genser og noen varme sokker, kan man tåle lavere temperatur, sier Paasche.

– Soverom, yttergang og vaskerom er rom som ikke trenger være så varme. På badet vil du gjerne ha det litt varmere, og jeg anbefaler da å lukke døren inn til disse rommene, slik at varmen holder seg. Å lukke dørene koster ingenting, men sparer deg for mye, sier han.

– Har du ikke sparedusj, så bytt til dette. Og bruk tiden i dusjen effektivt – vær rask, og skru kanskje av vannet mens du såper deg inn, sier han.

– Skift fra hallogen til led. Da sparer man 80-90 prosent av forbruket i pærene, sier han.

– Dersom du skal vaske av kopper og fat før du setter de i oppvaskemaskinen, så bruk kaldt vann. Oppvaskemaskinen er laget for å bruke lite strøm, og det vil faktisk bruke mer strøm å ta oppvasken for hånd i varmt vann, enn å kjøre en full maskin, sier han.

– Også vaskemaskinen for klær er svært energieffektiv, og bruker lite strøm, sier han.

Les også: Flere tar opp lån til nødvendig forbruk

Så kommer de tingene du ikke bør gjøre.

– Dersom du har det kaldere enn 10-15 grader i et rom innendørs, for eksempel et soverom, kan det oppstå kondens bak skap på vegger som ikke er god isolert, opplyser Paasche.

Dette kan føre til fuktskader.

– Jeg vil ikke anbefale å ha det kaldere enn dette innendørs. Du ønsker ikke fuktskader og mugg inne. Så å reise på ferie og skru alt av, er ikke nødvendigvis noen god ide, sier han.

En maskin som faktisk bruker ganske mye strøm, er tørketrommelen. Den bør heller ikke brukes på natten når du sover, grunnet brannfaren.

Paasche i Enova understreker at også gamle panelovner kan være en synder som spiser av lommeboka.

– Gamle termostater fanger ofte ikke opp temperaturendringer i rommet på samme måte som nye. Dersom solen står på og varmer opp rommet, så kjører likevel ovnen på full guffe, sier han.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If forsikring, sier at de i fjor så en økning i skader relatert til strømsparing.

– Vi så en del eksempler på at kundene nok sparte mer på strømmen forrige vinter enn i foregående år. Det førte til ekstra mange frostskader, som nok kunne vært unngått dersom strømforbruket hadde ligget på et mer normalt nivå, sier han.

– Vi ser at enkelte skader, spesielt frost, vannskader og pipebranner, øker i takt med dyre strømpriser. Selv om man er aldri så godt forsikret, er det krevende å stå i en situasjon der hus eller hytte er ubeboelig over lengre tid på grunn av tørking og utbedring som må utføres av håndverkere, sier Handeland.

Vil lokke turistene tilbake med gratis flybilletter

 

mest lest