Får kritikk: Farlige pedofile i boligstrøk

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2022 | 15:14

Farlige pedofile overgripere, drapsmenn og brannstiftere er prøveløslatt på bondegårder og i bemannede boliger rundt om i norske kommuner.

Totalt er 18 forvaringsdømte ute gjennom «Statlig finansiert prøveløslatelse», en ordning som har kostet staten rundt en milliard kroner.

Flere av dem er lett utviklingshemmede. Ifølge TV 2 har de kunnet avsløre at det ikke føres uavhengig tilsyn med de såkalte enmannsfengslene.

I løpet av 20 år skal denne ordningen nemlig aldri ha blitt evaluert.

Fem måneder etter TV 2s avsløringer ligger fortsatt saken til behandling i Justisdepartementet.

TV 2 skriver og at de har avdekket at enkelte forvaringsdømte har vært prøveløslatt i over 20 år, selv om de har så lav IQ at de ikke skulle vært på straffegjennomføring. Dagens regelverk tilsier at disse menneskene som er utviklingshemmet, skulle vært på såkalt tvungen omsorg.

Videre skriver de at justisdepartementet for 14 år siden ble varslet om at hele ordningen kunne være i strid med loven.

Høyre reagerer sterkt

Høyre reagerer sterkt på manglende handling fra Regjeringen. Partiets justispolitiske talsmann, Sveinung Stensland, sier til TV 2 at de tok initiativ i vår for å få fortgang og finne en løsning på denne situasjonen. Han sier at ingenting har skjedd siden den gang. Stensland mener det er veldig trist at regjeringen ikke får gjort fremgang med denne saken.

Les også: Heller skatteparadis enn skattehelvete

Sittende justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver til TV 2:

«Dette er en gruppe det både er dyrt og krevende for samfunnet å ta vare på, fordi de er for farlige til å være ute i samfunnet, men samtidig har utfordringer som gjør at de ikke bør være i fengsel. Departementet jobber med problemstillingen, men det er dessverre for tidlig å si noe mer om dette nå.»

Sveinung Stensland (H) rister på hodet over at en evaluering ennå ikke er kommet i gang.

– Vi skal forvente at det skjer noe. Men dette er historien om en regjering som vurderer, utreder og utsetter. Men de kommer ikke med noe annet enn gårsdagens løsninger og ser seg ikke fremover. Dette er en forsømmelse over lang tid som mange statsråder kunne gjort noe med det. Nå må det tas tak i, sier Stensland til TV 2.

Qasim Ali: – Muslimsk tro står ikke bak voldskriminaliteten i Sverige

mest lest