Store mengder russiske soldater på veg inn i Hviterussland

Avatar photo
Publisert 11. oktober 2022 | 14:16

Mandag kveld ble det kjent at mengder av russiske soldater ankom Belarus med tog.

Dette meldes av flere ubekreftede kilder, blant annet på Twitter.

En ukrainsk journalist som jobber for Kyiv Post, skriver at han blitt informert om mobiliseringen av en kjent hviterussisk kilde.

– Russiske soldater ankommer nå Hviterussland. Enorme mengder soldater transporteres i vogner ment for transport av storfe. Det er flere tog som ankommer, skriver han.

Arve Hansen er rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen og Belarus-kjenner. Til TV 2 sier han at også han har fått tilgang på den samme informasjonen. Likevel understreker han at det ikke finnes noen sikre kilder på dette ennå.

– Det er veldig skummelt, og vi er redde for at de skal åpne en ny front i nord igjen, sier Hansen til TV 2.

Han tror Lukasjenko blir presset av Putin til å være med i denne krigen, og han påpeker at presidenten har vært under stort press siden 2020, hvor han tapte presidentvalget og brukte vold for å bli ved makten.

Les også: Hvordan ble Kertsjbroen sprengt?

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko bekreftet at landene utplasserer en felles styrke, begrunnet med at situasjonen ved grensen er forverret. Det sier han til det hviterussiske nyhetsbyrået Belta.

– Jeg har allerede sagt at Ukraina ikke bare diskuterer, men planlegger angrep mot belarusisk territorium. Vi har derfor besluttet å utplassere en regional gruppe fra Russland og Belarus, sa Lukasjenko ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge presidenten begynte utplasseringen lørdag, samme dag som det ble gjennomført et angrep på den russiskbygde Krim-broen, som går fra det russiske fastlandet til den russisk-okkuperte Krim-halvøya.

Demokrat avslørt på tape for rasisme: – Utbredt blant latinamerikanere

mest lest