Fastleger låser ventelistene sine: 12.000 nordmenn står i en kø hvor de aldri rykker frem

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. oktober 2022 | 09:59

12.000 nordmenn står på venteliste til fastleger som ikke tar inn nye pasienter.

Dette skjer fordi at så mange som 500 fastleger i Norge har låst listene sine, ifølge en fersk undersøkelse fra Legelisten.no

Det betyr at de ikke lenger tar inn nye pasienter, og at man i praksis ikke kan rykke fremover i køen.

– Å stå på en låst, eller, som vi kaller det, lure-venteliste, er svært uheldig for pasienter. Det er litt som å stå og vente på et busstopp som er nedlagt. Bussene har begynt å kjøre en annen rute og stopper ikke lenger på holdeplassen der du står, forklarer daglig leder i Legelisten, Lars Haakon Søraas.

Fastleger låser ofte listen sin dersom de ønsker å få ned antallet pasienter, eller vurderer å gå av med pensjon.

Det betyr altså at så mange som 12.000 pasienter står på en venteliste hvor de aldri vil rykke fremover i køen.

– Det er alt for mange. Mange av disse er trolig pasienter som har stort behov for en velfungerende fastlege, og som i dag opplever å ikke ha et så godt forhold til fastlegen som ønskelig. Det kan være folk med alvorlige og kroniske sykdommer og det kan være eldre og skrøpelige. At noen av de mest sårbare i samfunnet blir stående på slike lure-ventelister er både trist og en skam. Her må noen ta ansvar og sørge for at pasienter ikke lenger blir skadelidende, konstaterer Søraas.

Pasienter på låste lister blir ikke blir varslet når listene låses.

Les også: Så mange nordmenn har fått svekket livskvaliteten etter kostnadsøkning

Helsedirektoratet bekrefter at pasientene på venteliste ikke varsles når en liste låses, men understreker at informasjonen er tilgjengelig for pasientene til enhver tid.

– Det er riktig at innbyggere ikke varsles når en fastlegeliste og venteliste låses. De får et brev i de tilfellene der ventelisten slettes. De som er på en venteliste vil til enhver tid kunne se hvor de er i køen ved å logge seg på Helsenorge eller kontakte veiledningstelefonen. De som står på venteliste vil også motta en melding hver tredje måned med en påminnelse om at de står på venteliste, og de har alltid anledning til å velge en annen venteliste, forklarer avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathiesen, og legger til:

– Vi vurderer behovet for varsling eller andre tiltak utover dette.

Systemet med ventelister styres av Helfo.

Når en liste låses, tas den avgjørelsen som regel kommunalt.

– Låsing og opplåsing av fastlegelisten gjøres manuelt av Helfo etter beskjed fra kommunene. I begge tilfeller kan ikke nye komme på fastlegelisten, unntatt de som har rett til dette i henhold til forskrift. Når en liste låses, låses også muligheten til å sette seg på venteliste, forklarer Mathiesen.

Han tror årsaken til at flere og flere leger velger å låse listene sine, er at arbeidsmengdene blir for store.

– Vi tror dette skyldes kapasitetsutfordringene hos fastlegene. Fastlegelisten lukkes automatisk når maks-antallet reduseres og det er for mange på listen. Men kommunene må også be Helfo om å låse fastlegelisten for å hindre at flere setter seg på venteliste, avslutter Mathiesen.

Regjeringen svikter igjen: Ingen fastpris på strøm for «vanlige folk»

mest lest