Russland kan ikke kastes ut av Sikkerhetsrådet

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 17. oktober 2022 | 04:12

Etter Russlands invasjon av Ukraina har flere verdensledere tatt til orde for å kaste landet ut av FNs sikkerhetsråd.

Men det er ifølge eksperter på området en umulig oppgave, skriver TV 2.

Presidenten i Det europeiske råd, Charles Michel, er en av de som ikke vil ha med Russland i rådet lenger.

– Når et permanent medlem av Sikkerhetsrådet starter en uprovosert og utilbørlig krig, som har blitt fordømt av Hovedforsamlingen, så bør det medlemmet automatisk bli kastet ut av Sikkerhetsrådet, sier Michel.

Les også: – Vi har ikke som mål å ødelegge Ukraina

Men Richard Gowan, som leder FN-avdelingen i tenketanken Crisis Group og regnes som en av verdens fremste eksperter på FNs intrikate regler, sier det er urealistisk å tro at Russland kan miste plassen sin.

– For å være helt ærlig, så er det ikke mulig, sier Gowan.

– Det er mulig å utvise land fra FN. Men FN-pakten sier det bare kan skje på anbefaling fra FNs sikkerhetsråd, og Russland kan legge ned veto mot enhver slik anbefaling. Så Russland er på en måte både den kriminelle og dommeren i denne prosessen, fortsetter han.

En annen teori som ofte blir fremmet av den ukrainske FN-ambassadøren er at Russland ikke har krav på å sitte som permanent medlem i Sikkerhetsrådet, fordi det opprinnelig var Sovjetunionen som ble utnevnt da FN ble grunnlagt i 1945.

Men også dette avvises av lederen for tenketanken.

– De som forsker på Sikkerhetsrådets historie har sett nøye på dette, og de sier at denne teorien ikke er troverdig. På 90-tallet var det en anerkjennelse fra Ukraina og andre tidligere Sovjetrepublikker at Russland var den rettmessige innehaveren av Sikkerhetsrådsplassen. Jeg er redd for at selv om det er en fin idé, så holder den ikke vann, sier Gowan.

FN-eksperter: Russland bruker voldtekt som en del av sin «militære strategi»

mest lest