Ukraina: Store strømbrudd etter «massive» russiske angrep

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. oktober 2022 | 04:49

Russland har utført et «nytt massivt angrep» rettet mot Ukrainas energinett, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Han sa at angrepene var i en «veldig bred» skala, og rammet Ukrainas regioner i vest, sentrum, sør og øst.

Nesten 1,5 millioner husstander var uten strøm, opplyser Kyiv.

Zelenskyj sa at de fleste russiske missiler og droner ble skutt ned, og at slike angrep ikke ville stoppe en ukrainsk militær fremrykning, ifølge BBC News.

Nesten en tredjedel av Ukrainas kraftverk og andre energiproduserende anlegg har blitt ødelagt i en bølge av luftangrep siden mandag i forrige uke.

Områdene som er mål for de siste angrepene inkluderer Cherkasy-regionen, sørøst for hovedstaden Kyiv, og byen Khmelnytskyi, lenger vest.

Det ble også rapportert om luftangrep og strømbrudd fra Odesa i sør til Rivne og Lutsk i nordvest.

Les også: Tsjetsjenias leder Kadyrov tar til orde for bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina

– Selvfølgelig har vi ennå ikke den tekniske evnen til å skyte ned 100 prosent av russiske missiler og angrepsdroner. Vi vil gradvis komme til dette – med hjelp fra våre partnere er jeg trygg på dette, sa den ukrainske lederen i sin videotale sent på lørdag.

– Vennligst begrens bruken av apparater som bruker mye strøm. Og spesielt i rushtiden om morgenen og om kvelden. Vær oppmerksom på meldinger fra lokale myndigheter og kraftselskaper om når det kan være stabiliseringsbrudd på gaten din eller i ditt område. Planlegg dagen med denne informasjonen i tankene.

– Vi har ikke som mål å ødelegge Ukraina

mest lest