Foreldre frykter for barnas sikkerhet på ungdomsskole

Avatar photo
Publisert 3. november 2022 | 16:44

En stor foreldregruppe sier de er bekymret for forholdene på en ungdomsskole i Sarpsborg. De har varslet skolen flere ganger, men føler de ikke blir hørt.

Foreldrene forteller til NRK om voldsbruk, rus, og trusler. De sier en gruppe elever begår hærverk, viser pornofilmer i friminutter, bruker saks som våpen, og går til fysisk angrep på medelever.

– De knuser glass og dører og de selger narkotika på skolen, forteller en mamma.

En annen mor forteller at datteren går til psykolog på grunn av det som skjer nå. Det gjør veldig vondt i mammahjertet, sier hun.

En far som har to barn på ungdomsskolen forteller at begge barna for kort tid siden kom hjem med skader på kroppen. De var involvert i en slåsskamp i skoletiden. Denne hendelsen skal ha blitt filmet og delt på sosiale medier.

– Min yngste vegrer seg for å gå på skolen. Han er redd og frykter for hverdagen sin. Det kan ikke jeg sitte å akseptere som far. Jeg er rasende, sier han.

Lite har blitt gjort

Rektoren på skolen ser ikke like alvorlig på situasjonen som foreldrene, ifølge NRK.

– Vi har satt inn flere lærere i friminuttene, åpnet flere arealer for fysisk aktivitet og stillesoner. Lærerne er også i tettere dialog med elevene. Hvis foreldre opplever ting som er ugreit, så må de varsle oss, sier hun til NRK.

Les også: Varsler full stopp i bygging av trebroer

Direktør for oppvekst i Sarpsborg kommune, Erik Bråthen, erkjenner derimot at det er problemer på den aktuelle skolen. Han mener at det som skjer nå er også et samfunnsproblem, men sier og at de har en del utfordrende ungdommer på denne skolen.

Lærerne orker ikke mer

Flere av lærerne ved skolen er nå sykemeldt. Én har valgt å si opp jobben. Til NRK forteller de alle at situasjonen på skolen er bakgrunnen.

En lærer sier at hun på ingen måte føler seg trygg. Hun elsker å være lærer, men det går ikke lenger. Hun hevder det er flere skoler i distriktet som sliter med samme problematikk.

Hun forteller at flere av elevene går med kniv på seg, og enkelte bruker saks som kniv. Hun sier også at bråkmakerne har et helt spesielt syn på hva en mann skal være.

Nye tall viser at færre er opptatt av klima

mest lest