Dagbladet sparer ikke på virkemidlene: – Skremmer vettet av barn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. november 2022 | 20:12

Det ble registrert rekordhøye 35,8 grader i Spania i slutten av oktober, skriver Dagbladet i sin ingress før de fortsetter:

– Det vil absolutt bli høyere temperaturer i åra framover. Mengden CO₂ i atmosfæren øker, og temperaturen i Europa blir bare varmere og varmere til vi får et nullutslippssamfunn, sier seniorforsker i Cicero Benjamin Sanderson til Dagbladet.

Og at det har vært varmt deler av høsten i Europa, er det flere tall som tyder på. Dagbladet lister opp:

* Det ble målt 25 grader i Sveits, noe som er rekord så seint på året. Det samme var tilfellet i Slovenia hvor det var 26 grader 30. oktober. Det samme var tilfelle flere steder i Tyskland.

* I Lomnè i Frankrike ble det satt ny rekord 29. oktober med hele 33,3 varmegrader. I Belgia ble det notert 25 grader.

* 30. oktober ble det registrert tropenatt over 1000 meters høyde i Østerrike. Temperaturen gikk ikke under 20,4 grader.

* I Spania ble det 27. oktober registrert temperaturer flere steder på 35 varmegrader. 18. oktober ble rekordhøye 35,8 grader målt.

Stadig nye varmerekorder

– Vi vil ikke få de langvarige kuldeperiodene vi har hatt tidligere, men vi vil få ekstremt varme perioder som kommer oftere. Vi ser dette på klimarekordene, hvor nye varmerekorder settes hyppigere enn kulderekorder, sier Sanderson.

Klimaangst hos unge

En som ikke er like glad for Dagbladet «katastrofeoverskrifter», er psykolog Silje Schevig.

– Aldri før har så få dødd i naturkatastrofer. Mediene får det til å virke helt motsatt, skriver hun i Subjekt og fortsetter:

Stadig flere barn sliter med avmakt og klimaangst. Hos noen er angsten så ille at de mister lysten til å leve. Hjelpetelefoner ringes ned av klimabekymrede unge.

Det er kanskje ikke så rart når Dagbladet skriver at klimaendringer har gitt orkanen Ian «monstrøs styrke» og at «turbolading» av uvær trolig vil bli enda mer vanlig. Men de offisielle statistikkene viser at det slettes ikke er noen økning av kraftige orkaner eller sykloner.

Vi blir også stadig fortalt at en katastrofal havstigning er i ferd med å sluke både Tuvalu-øyene og Maldivene, selv om forskningen viser at Tuvalu-øyene vokser og Maldivene fikk fire nye flyplasser i 2020. Ifølge enkelte klimaforskeres spådommer skulle også isen på Nordpolen ha smeltet vekk for mange år siden. Forskere bekrefter at klimaangst kan komme som følge av informasjon fra mediene.

Psykologen mener det ensidig fokuset i mediene gir barn klimaangst.  ‘

– Når det er flom i Pakistan brukes ord som «klimablodbad», og det legges frem med en slik dramaturgi at barn sitter igjen med et inntrykk av at det aldri har vært flom i Pakistan tidligere.

Og det varme været?

Før var værmeldere glade for å melde varmt vær. Nå peker de bekymret på et blodrødt kart og forteller at dette er bare begynnelsen på en forferdelig katastrofe, skriver Schevig og mener det ikke er «underlig at 12-åringer som Pernille får angstanfall av finvær, og hyperventilerer når termometeret viser 21 grader.»

Hun mener mediene ikke gjør jobben sin når de som NRK har bestemt at «den rådende vitenskapen fra FNs klimapanel skal være utgangspunktet – nullpunktet – for journalistikken.»

– Dermed er «Vær varsom»-plakaten avskaffet i klimasaker. Ulike syn om klimaet kommer ikke lenger til uttrykk i det offentlige ordskiftet. Det er dette som har gjort det mulig for Dagbladet og NRK å skremme vettet av barn med rene eventyrfortellinger uten at det får konsekvenser for redaktøren, avslutter hun.

Hvorvidt det synker inn hos Dagbladet, er en annen sak.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Grov voldtekt i Vesterålen: De fire mistenkte har «tilhørighet i Nordland»

mest lest