Enorme forskjeller på boliglån

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 04/11/2022 | 11:17

Den siste tidens rentehevinger har satt sine spor i boliglånsmarkedet, og en undersøkelse fra Bytt.no viser at det skiller titusenvis av kroner fra det billigste lånet til det dyreste.

Norges Bank vedtok nettopp å øke styringsrenten med ytterlige 0,25 prosent, hovedsakelig for å prøve å stagge inflasjonen som har preget norsk økonomi den siste tiden.

Dette var den syvende rentehevingen på rad, og sammen med tidligere rentehevinger utgjør nå styringsrenten 2,50 prosent. Det er den høyeste styringsrenta siden kjølvannet av finanskrisen i 2009

Verst går rentehevingen ut over de med store boliglån. Eksempelvis har et boliglån på 3 millioner blitt nesten 4 000 kr dyrere i måneden, eller over 45 000 kr dyrere i året hvis vi hensynttar en økning på på 2,50 prosent på boliglånet.

Store forskjeller mellom bankene akkurat nå

Når sentralbanken øker renten er som regel de største dagligbankene raske til å følge etter. De er også pålagt seks ukers varslingstid.

Det vil si at de må vente seks uker fra de varsler til de faktisk kan justere sine utlånsrenter til eksisterende kunder.

En undersøkelse gjort av Bytt.no den 31. oktober viser at det er store forskjeller mellom bankene i dette øyeblikk, og forskjellene vil trolig ble enda større fremover.

Fra den billigste til den dyreste skiller det akkurat nå over 20 000 kr i året, på samme lånemengde.

Ordinært boliglån: 3 000 000 kr, flytende rente, 75% belåningsgrad

Funnene viser at det billigste boliglånet til Nybygger er 2 001 kroner billigere i måneden, eller 24 012 kroner billigere i året sammenlignet mot et lån fra DNB med de samme betingelsene akkurat nå.

Flere banker har varslet kommende renteøkninger, og Nybygger varsler at de vil justere sin effektive rente til rundt 3,60 prosent fra 10. november.

Fortsatt økning på kredittkortgjeld som ikke blir betalt: – Bekymringsfult

mest lest