Skal arrangere debattmøte om profeten Muhammed: – Politiet tror det går greit

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. november 2022 | 20:29

Debattene om islam fortsetter. I Iran protesterer folk mot regimets strenge håndhevelse av sharia og påbud om hijab. I Norge avlyser NRK en debatt om hijab, samtidig som SIAN brenner koranen og får millioner av visninger og rasende tilsvar fra den muslimske verden.

Midt i denne heksegryta har foreningen Ateistene bestemt seg for å holde en debatt om profeten Muhammed på Litteraturhuset i Oslo 8. november.

I invitasjonen står det:

Hvem var Muhammed egentlig?  Han startet sin religiøse utvikling med religiøse opplevelser i en hule, med støtte av en lærd og rik eldre hustru.  Senere invaderte han store områder i Midt-Østen.

Var Muhammed en nådesbevisning av Gud eller var han en katastrofe for menneskeheten?

Og det er ikke et hvilket som helst panel. Med seg har de to islamkritikere, Lily Bandehy og Halvor Tjønn, og en forstander, Basim Ghozlan i Rabita-moskeen. Ghozlan er fra Jordan, men har bodd i Norge siden 1990.

Skjermbilde Ateistene

iNyheter har tatt en prat med arrangøren, ved leder av Ateistene, Dagfinn Eckhoff.

– Disse debattantene står jo langt fra hverandre i synet på islam. Forventer dere høy temperatur?

– Ateistene har liten erfaring med offentlige debattmøter om Islam. Lily Bandehy har lenge ønsket seg en slik åpen debatt, og foreslo Basim Ghozlan som motdebattant. Han var overraskende positiv, sier Dagfinn Eckhoff, som er leder i Ateistene.

Eckhoff legger til at han har møtt lederen i Rabita-moskeen en gang tidligere. Også det på Litteraturhuset.

– Jeg opplevde ham som en usedvanlig åpen mann med evne til originale synspunkter. Han fant ut i samtale med meg at min ateisme var helt i samsvar med islam, sier Eckhoff til iNyheter.

– Vi håper at det kommer muslimer av ulike avskygninger på møtet, og at vi kan få en spennende og engasjert debatt.

– Hvorfor synes Ateistene det er viktig med en debatt om profeten Muhammed?

– Bortsett fra at Muhammed ikke tillates avbildet, synes vi det er interessant å kunne danne seg nye og ulike bilder av denne profeten og krigsherren i et blandet publikum. Slike debatter vokser ikke på trær, og vi setter pris på Lilys initiativ og Basims interesse.

– Hva med sikkerheten under arrangementet? Er dere i kontakt med politiet?

– Politiet har fått nødvendig informasjon om arrangementet. Vi ønsket først at de skulle være tilstede, men de sier de tror det kommer til å gå greit, Dagfinn Eckhoff.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Video av Lars Thorsens koranbrenning går viralt i den muslimske verden: – Måtte Allah forbanne deg

mest lest