Leder for den norske kryptobørsen NBX: – Dette er supertragisk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15/11/2022 | 12:20

Norwegian Block Exchange klarte å kvitte seg med to tredjedeler av sin eksponering mot FTX før alt stoppet opp.

– Dette er en supertragisk sak for hele industrien, sier Stig Aleksander Kjos-Mathisen, leder for den norske kryptobørsen NBX, Norwegian Block Exchange, til E24.

– Alle ble mer eller mindre tatt på sengen, sier han.

Forrige uke slo nyheten om FTXs likviditetsskvis og påfølgende konkurs ned som en bombe i kryptoindustrien. På en uke gikk FTX fra å være en av verdens største og mest profilerte kryptoselskaper, verdt 32 milliarder dollar, til et gigantisk konkursbo.

Kjos-Mathisen, forteller til E24 at FTX-børsen var de som har hatt mest institusjonelle trader, og derfor rammet konkursen veldig bredt. Han sier det har ikke bare gått utover retailmarkedet, men også fond og store aktører. Hans eget selskap, NBX, hvor Bjørn Kjos er styremedlem og blant hovedeierne, ble også rammet.

Les også: «Kryptokongen» tapte 14,6 milliarder dollar på et døgn

NBX hadde en relativt liten eksponering mot FTX på omtrent 300.000 kroner da alt virket stabilt, men de kvittet seg med rundt 200.000 kroner av eksponeringen, og satt igjen med 100.000, like før konkursen.

NBX har fortsatt ikke avskrevet tapet. Kjos-Mathisen mener det er store verdier i selskapet.

Sam Bankman-Fried grunnla FTX i 2019, og selskapet har siden den gang vokst rakst. Nylig var selskapet verdsatt til 32 milliarder dollar. Det svirret også rykter at Bankman-Fried hadde flyktet etter konkursen, noe han selv avkreftet.

Konkursen avslørte at FTX kun hadde kun 900 millioner dollar i likviditet, mot 9 milliarder dollar i forpliktelser.

Krypto blør: Verdier for over 2.100 milliarder kroner er forduftet

mest lest