Venter kraftig prisvekst

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. november 2022 | 11:18

Klokka ti publiserte Norges Bank forventningsundersøkelsen for fjerde kvartal.

Økonomer, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene har alle økt sine forventingene til inflasjonen om et år.

Økonomene venter nå at prisveksten på varer og tjenester vil være 4,9 prosent om et år, som er 0,8 prosentpoeng høyere enn hva de så for seg i forrige kvartal.

Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for fjerde kvartal.

Undersøkelsen måler hva økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene tror om utviklingen i blant annet lønn, priser og kronekurs. Den gjennomføres fire ganger i året, skriver E24.

Næringslivslederne venter en prisvekst på 6,4 prosent om 12 måneder, 0,8 prosentpoeng høyere enn de så for seg sist. Husholdningene ser for seg at prisveksten vil være 4,1 prosent om et år, opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Hele 47,3 prosent forventer at lønnsomheten vil bli svekket. Det er en voldsom vekst fra forrige kvartal på 11,9 prosent.

Det er også en økning av næringslivsledere som venter å ha færre ansatte om tolv måneder enn idag. En økning på 12,2 prosentpoeng gir 30,3 prosent som venter å ha færre ansatte. Færre tror også på økning av arbeidsstabden, kun 26,1 prosent venter at antall arbeidstakere i bedriften skal gå opp, skriver Børsen.

Norges Bank har et inflasjonsmål som tilsier at de skal fastsette styringsrenten slik at inflasjonen skal holde seg nær 2 prosent over tid.

Troen på egen og landets økonomi har aldri vært svakere

mest lest