Biden mener Saudi-Arabias kronprins bør beskyttes mot søksmål

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. november 2022 | 06:09

President Joe Biden mener at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør beskyttes mot søksmål etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Biden-administrasjonen uttaler at kronprinsens offisielle rolle bør være grunnlag for immunitet i søksmålet fra Khashoggis forlovede og fra menneskerettighetsgruppen som Khashoggi hadde etablert, Democracy for the Arab World Now, skriver NTB.

Biden-administrasjonens forespørsel er ventet å bli møtt med kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Khashoggis forlovede Hatice Cengiz saksøkte kronprinsen i 2020 og vil at saken mot ham skal føres for en amerikansk domstol.

Biden offentliggjorde i fjor en etterretningsrapport som konkluderer med at bin Salman i 2018 godkjente ordren om at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi skulle drepes.

Khashoggi, som jobbet for Washington Post, ble lokket inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul der en dødsskvadron ventet. Etter drapet ble han partert, og levningene er aldri funnet.

– De skal få betale prisen, sa Biden i 2018.

Attentatet på Jamal Khashoggi:

«2. oktober 2018 ble Jamal Khashoggi, en saudisk journalist, myrdet av agenter fra den saudiske regjeringen ved det saudiske konsulatet i Istanbul, Tyrkia. Khashoggi ble overfalt og kvalt av 15  saudiske leiemordere. Kroppen hans ble kuttet opp og kastet. Khashoggis siste øyeblikk ble senere offentliggjort i et lydopptak.»

«Den saudiske regjeringen engasjerte seg i en omfattende innsats for å dekke over drapet, inkludert å ødelegge bevis. Innen 16. oktober hadde separate etterforskninger av tyrkiske tjenestemenn og The New York Times konkludert med at drapet var overlagt og at noen medlemmer av det saudiske angrepsteamet var nært knyttet til Mohammed bin Salman, Saudi-Arabias kronprins.»

– For landets beste bør Biden og Harris trekke seg

mest lest