Pene kvinnelige studenter fikk dårligere karakterer under pandemien

Avatar photo
Publisert 20. november 2022 | 17:22

Dataskjermer og fjernundervisning kan være årsaken.

En svensk studie viser at da undervisningen ble flyttet ut av klasserommet og over på dataskjermen under pandemien, påvirket ikke lenger utseende karakterene elevene fikk i like stor grad.

Dette var først og fremst gjeldende for pene kvinner. Hos mannlige kolleger så man lite forskjell.

Studien er gjennomført blant studenter ved Lund Universitet i Sverige. Det er doktorgradsstudent Adrian Mehic som står bak.

– De fleste av lærerne var menn, så det virker rimelig at de først og fremst diskriminerer kvinnelige studenter. Men selv kvinnelige lærere ga de attraktive damene høyere karakterer før korona.

Det sier han i en pressemelding. Mehic er likevel overrasket over at de mannlige attraktive studentene ikke ble påvirket i lik grad.

Hvordan måle skjønnhet?

Studien brukte en jury bestående av 74 personer som skulle vurdere om studentene i studie var pene eller ikke.

Personene i juryen fikk se bilder av elevene, og måtte rangere de på en skala fra én til ti poeng. Ett poeng betyr at personen er ekstremt uattraktiv, mens ti poeng betyr at personen er ekstremt attraktiv, heter det i studien.

Til slutt regnet de ut den gjennomsnittlige poengsummen for hver student i studien for å bestemme hvor pene de er.

Dårligere resultat for pene kvinner

Forskeren hentet inn data fra omtrent 300 ingeniørstudenter. Disse var fordelt på fem ulike årskull. Deretter analyserte Mehic poengene de hadde fått før og etter pandemien.

Det ble tatt hensyn til alder og kjønn, både blant deltagere og lærere.

Resultatene viste en betydelig nedgang i karakterer blant kvinnelige studenter som ble ansett for å være attraktive.

Ikke overrasket

Adrian Mehic mener pandemien har gjort det vanskeligere for lærere å diskriminere.

Mehic er ikke overrasket over resultatene i sin egen studie. Han sier pene mennesker er kjent for å ha høyere lønn, samt at de har andre fordeler i arbeidslivet.

En studie fra USA, som ble publisert i fjor, viste lignende resultat. Her fant man at attraktive mennesker tjener opptil 9 prosent mer enn andre jevnaldrende.

Les også: 14 biler involvert i ulykke på E18

– Det ble verre når man ikke like lett kunne se studentenes ansikt. Men å diskriminere som følge av kjønn er mulig også på nett, så lenge man har navn å forholde seg til.

Det er likevel ikke enkelt å vite hvorfor man diskriminerer folk på grunn av utseende.

– Kanskje er det slik at når vi ser en attraktiv person, tildeler vi vedkommende egenskaper den ikke har. Som for eksempel intelligens. Det kreves imidlertid mer forskning for å fastslå nøyaktig hvorfor dette skjer.

Norge gir 2,5 milliarder kroner for å kutte ut kull i Indonesia

mest lest