Dømt for drap på sine fire barn – genfeil sår tvil om alt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. november 2022 | 07:12

Kathleen Folbigg ble kalt Australias verste kvinnelige seriemorder. Nå kan forskeres vitnemål sette kvinnen fri.

En marsdag i 1999 fant Kathleen Folbigg sin 18 måneder gamle datter livløs i sengen i Singleton, Australia. Hun ringte etter ambulanse, mens hun prøvde å få liv i jenta.

– Jeg har mistet tre barn i krybbedød, fortalte Folbigg på nødtelefonen og ba ambulansen om å skynde seg.

Krybbedød er et uforklarlig fenomen som vanligvis påvirker spedbarn i sitt første år, mens de sover.

Babyen, som het Laura, døde. Samme kveld ble liket av jenta obdusert. Rettsmedisiner Allan Kala fant ingen skader på kroppen, tegn til mishandling eller farlige stoffer i blodet. Han fant noe betennelse i hjertet, men mente det måtte skyldes et virus som ikke var relatert til dødsårsaken, skriver magasinet Nature.

I hans rapport problematiserte han hvordan fire barn i samme familie dør i krybbedød, han spekulerte i om det kunne være drap.

Fire år senere ble Kathleen Folbigg dømt for fire drap. Da det ikke fantes noen tegn til vold hos noen av de døde barna ble vitnemålet til rettsmedisineren tillagt stor vekt.

Aktor skal ha påpekt at «lynet slår ikke ned på samme sted fire ganger».

Les også: Ny trend hos dem som blir tatt: – Folk har rett og slett ikke penger

Folbigg, har hele tiden har hevdet sin uskyld. Hun har sonet 19 år av straffen.

14.november i år startet en ny rettssak der Folbiggs advokater mener hun må settes fri på bakgrunn av nye bevis.

Folbigg ble dømt til 40 års fengsel, og ble kjent som Australias verste kvinnelige seriemorder. Men i 2018 begynte en gruppe forskere å samle bevis som antydet en annen mulighet for dødsfallene – at minst to av dem skyldtes en genetisk mutasjon som kan påvirke hjertefunksjonen.

En rettslig granskning i 2019 klarte ikke å omgjøre Folbiggs domfellelse, men denne måneden vil forskerne presentere nye bevis ved en ny granskning, som til slutt kan ende i frihet for Folbigg etter nesten 20 år bak murene. Mer enn 90 forskere signerte en petisjon (en forespørsel) i mars 2021 som argumenterte for hennes løslatelse på grunnlag av disse bevisene.

Forskerne mente feil i CALM2-genene kan føre til hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans hos små barn.

Undersøkelsen vil måtte vise hvordan vitenskapen veier bevisene for genetiske årsaker til sykdom, og hvordan det passer med rettssystemets begrep om rimelig tvil.

Folbiggs fire barn døde over en periode på ti år. Caleb var bare 19 dager gammel i 1989 da han døde. Patrick og Sarah var henholdsvis 8 og 10 måneder gamle. Kort tid etter Lauras død ble Folbigg satt under mistanke og ble til slutt stilt for retten i en sak som ble et dramatisk offentlig skue. På den tiden ble flere krybbedød dødsfall i en enkelt familie sett på med mistanke, spesielt mot mødre.

Derfor dør flere menn i selvmord

mest lest