Klimaaktivist sier han er villig til å bruke vold og at han «forstår» om noen sprenger Equinor

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. november 2022 | 16:36

Det er på podkasten «Ness» at de oppsiktsvekkende påstandene fra Joachim Skahjem (24) kommer frem.

Skahjem er med i organisasjonen Stopp Oljeletinga, som blant annet har griset til Skrik og som helte maling over skulpturer i Vigelandsparken. Skahjem var personlig involvert i sistnevnte. Han studerer filosofi.

Skahjem sier i samtalen med Ole Asbjørn Ness at aksjonene er nødvendig for å vekke folk og medier. For det er krise, mener han. Virkelig krise. Han tror ikke han selv kommer til å bli åtti år.

– Jeg tror jeg kommer til å sulte i hjel på grunn av klimaendringene, sier han og mener det er en eksistensiell krise som truer hans eget liv.

– Det er vanskelig å bry seg om noe annet, sier han og innrømmer at han har «klimaangst», som han diskuterer med psykologen sin.

Skahjem vil nasjonalisere all oljerelatert industri og kaller seg marxist. Nasjonaliseringen skal derfor skje uten kompensasjon.

– Hvis aksjonene deres ikke virker, kan man da bruke vold mot oljearbeidere, investorer og folk som profiterer? spør Ness litt ute i podkasten.

Til det svarer Skahjem at han må gi et todelt svar. For Stopp oljeletinga er «dedikert til ikke-vold og kommer aldri til å benytte seg av en voldelig handling», sier han og påpeker at de testet seks ulike typer maling for å finne ut hva som lettest lot seg vaske av granitt (som Vigelands-momumentet består av).

– Men som en person som er livredd for meg selv og de jeg er glad i, og ser at sosiale bevegelser gjennom historien de beveger seg alltid i retning av det.

Skahjem henviser til at Nelson Mandela i 1961 sa «seg lei på ikke-voldelige metoder» i kampen mot apartheid.

Mandela beordret 57 bombeangrep og vant til slutt fredsprisen, sier Skahjem og mener det var riktig av Mandela å bruke vold.

– Jeg håper av vi ikke trenger å ty til vold, men jeg sliter med å se hvordan vi i 2025/26 hvis vi ikke har fremgang, kan unngå det [å ty til vold, red. anm].

På spørsmål fra Ness om hva han mener hvis Norge fortsatt leter etter olje i 2025 og ikke er på vei til å nå klimamålene, sier Skahjem at det vil være «nødvendig å ty til vold», men han avviser at det vil være mot oljearbeidere.

– Hvem vil være legitime mål?

– Som marxist er privat eiendom den store fienden. Jeg ville ikke være spesielt interessert i enkeltpersoner, men sabotasje mot infrastruktur, kontorene til Equinor, mot Stortinget.

Dette «høres drastisk ut», sier Skahjem, men viser da til frigjøringskampen i India og sprengningen av parlamentet der.

Skahjem tror det er «ytterst få» i klimabevegelsen som er på linje med ham selv i viljen til å bruke vold. Men han mener stadig tøffere tider kan endre dette, og trekker paralleller til motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig og Gunnar Sønstebys sabotasjeaksjoner.

– Har du noen fantasier noe om at du bruker vold, at du saboterer, spør Ness?

– Jeg forbereder meg på det, sier Skahjem. Han mener trusselen om vold har vist seg å virke.

– Har PST vist noen interesse for dere?

Skahjem henviser da til en åpen trusselvurdering fra PST som tilsa at de ikke forventet vold.

– Men det kan hende de skifter mening etter å ha hørt på dette, sier han og ler.

Skahjem sier videre at han skulle ønske det var flere som var villige til å bruke vold i klimabevegelsen. Han tror det kan komme til å gå med liv i fremtiden som en del av voldsbruken.

Sprenger noen Equinor og ti mennesker blir drept, er ikke det noe han støtter, men han vil forstå det.

Skahjem sier han er vokst opp i en norsk middelklassefamilie og at foreldrene hans hadde «nok penger».

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Norsk batterifabrikk tapte 941 millioner i tredje kvartal: – Det går til gokk (+)

 

mest lest