Frp vil ha ny kullgruve på Svalbard

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. november 2022 | 11:21

Etter planen blir Norges siste kullgruve, gruve 7 ved Longyearbyen på Svalbard lagt ned i 2025.

Nå tar Fremskrittspartiet til orde for å fortsette kulldriften også etter 2025, som følge av de geopolitiske endringene i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Gruve 7 ved Longyearbyen på Svalbard vil nærmest være tom for drivverdige kullforekomster i 2025.

– Å åpne ei ny kullgruve på Svalbard bør i hvert fall vurderes. Det vil være viktig for norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen, til NRK.

Krigen i Ukraina har ført til at kullprisene har skutt i været det siste året. I 2020 kostet ett tonn kull knappe 50 dollar. To år senere selges kullet for rundt 360 dollar tonnet på spotmarkedet.

– Krigen i Ukraina har ført til at stålproduksjonen har underskudd på kull. I tillegg har jo prisen på kull gått til himmels. Derfor bør vi ta en ny runde på dette, sier Nilsen.

Nilsen mener det grønne skiftet trengs kull i lang tid fremover. Han tror med å tegnet langsiktige avtaler vil regnestykket være historisk bra.

Les også: Tyskland fyrer med kull: – Klimakrisen kommer i andre rekke nå

Direktør Jan Morten Ertsaas, i Store Norske, slår fast at forslaget fra Fremskrittspartiet om en Gruve 8 på Svalbard er helt uaktuelt.

– Det er ikke økonomisk verdi i kulldrift på Svalbard. Vi har for høye lønns- og fraktkostnader. I tillegg er markedet alt for usikkert. Størstedelen av verden mener at kull bør fases ut, og det mener vi også, sier Ertsaas.

Lokalstyreleder i Longyearbyen Arild Olsen (Ap) mener problemstillingen som Fremskrittspartiet reiser er relevant.

– Gitt den geopolitiske situasjonen i Europa, kan kull fra Longyearbyen bidra å løse en akutt situasjon, siden kullstrømmen fra Russland har stoppet opp, sier Olsen, til NRK.

– Spørsmålet er hvilken strategi Norge skal velge: ønsker man å understøtte videre forbruk av kull. Eller ønsker man å understøtte en utfasing av kull også innenfor industrien, legger han til.

Norge gir 2,5 milliarder kroner for å kutte ut kull i Indonesia

mest lest