Raser mot Putins «bloddiamanter»: – Det er svært alarmerende

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. november 2022 | 08:58

Det russiske statseide diamantselskapet Alrosa har finansiert en russisk angrepsubåt, men fortsatt strømmer diamantene deres helt lovlig inn i Europa.

Handelen har pågått, selv om Russlands diamantselskap, Alrosa, er kontrollert av den russiske staten.

– Det er svært alarmerende at vi på grunn av en snever forretningsinteresse gir opp våre verdier. Europa finansierer denne krigsmaskinen direkte, og alle land bør sørge for å ta del i den felles innsatsen og dempe vår avhengighet av russisk import, sier Roland Papp, Senior Policy Officer i Transparency International, til Børsen.

Han viser til at russiske diamanter fortsatt strømmer inn i Antwerpen i Belgia, omtalt som verdens diamanthovedstad.

Vesten har siden russiske styrker stormet inn i Ukraina innført økonomiske sanksjoner for å svekke Vladimir Putins krigsmaskin.

Les også: Anklagene hagler etter rystende videoer

Et eventuelt diamantforbud har innvirkning på hovedsakelig ett land – nemlig Belgia. Det gjør utelatelsen enda mer forbløffende, skriver The Guardian.

Handelen har fortsatt til tross for press fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy. Fred er verdt «mer enn noen diamanter», sa han til Belgias parlament i mars.

Videre har selskapet finansiert en B-871 kampubåt – kalt Alrosa. Alrosa-ubåten returnerte til havet i juni etter en åtteårig oppgradering som inkluderte å utstyre fartøyet med Kalibr cruisemissiler, rapporterte det russiske statlige nyhetsbyrået Tass i juni.

I september refererte EU-tjenestemenn til Alrosas finansiering av ubåten som en grunn til å plassere selskapet under EU-sanksjoner, ifølge The Guardian.

Polen og de baltiske landene presser på for at diamanter skal inkluderes i EUs neste sanksjonsrunde.

Russland snur: Regimeskifte er ikke lenger et mål

mest lest