Regjeringen halverer skattefradraget for BSU-ordningen.
Sparer du maksbeløpet på 27.500 kroner, får du i år 5500 kroner i skattefradrag. Fra og med neste år reduseres dette til 2750 kroner.
Regjeringen anslår at staten kan tjene over 600 millioner kroner årlig på denne skatteøkningen.
I motsetning til Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er det kun regjeringsens budsjettpartner SV som vil skrote BSU-ordningen.
Det kraftige tilbakesteget for spareordningen tyder på et solid gjennomslag for SV i statsbudsjettet.
Noen fakta om BSU:
- Til og med det inntektsåret du fyller 33 år, kan du spare på BSU-konto, og få skattefradrag.
- Fra 2021 kan du spare inntil 27.500 kroner i året, og du kan trekke fra inntil 5500 kroner i året på skatten.
- Totalt sparebeløp er 300.000 kroner.
- Fra 2021 er det kun de som ikke eier bolig, som får skattefradrag når de sparer i BSU.
Overfor VG, reagerer økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), og forbrukerorganisasjonen Huseierne på forslaget fra regjeringen.
Ingen av de er særlig begeistret.
– Det er relativ bred enighet om at det er viktig med egen sparing til pensjon og til egenkapital til bolig, og det er få spareordninger som oppfordrer til nettopp dette. At de forringer begge ordningene, uten å komme opp med et bedre alternativ enn å bare gjøre de dårligere, er provoserende, sier Kvadsheim til VG.
Les også: Nok en krisemåling for Støre: – Jeg håper vi klarer å få tilbake tilliten
Kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne sier at de har problemer med å forstå beslutningen, blant annet fordi at de gjennom arbeidet med utlånsforskriften har sett at et av hovedproblemene i boligmarkedet er at folk sliter med å spare opp nok egenkapital.
– Her har vi altså en god løsning for å motivere unge til å spare egenkapital, og så velger vi å halvere ordningen, sier Pihl til VG.
Administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving, sier han har liten forståelse for argumentet om at det kun er dem som har mye fra før som nyter godt av BSU-ordningen.
– Det er mange helt vanlige ungdommer som sparer egne inntekter fra sommerjobber og deltidsjobber mens de studerer. Men jo mindre lønnsomt det, jo færre vil også bruke ordningen og binde pengene til boligformål. Regjeringen tar fra vanlige folk, sier Geving.