Sier han ikke er skyld i FTX-kollapsen: – Det er ikke det jeg fokuserer på

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. desember 2022 | 02:34

Sam Bankman-Fried sier at han ikke er skyld i FTX-kollapsen.

Sam Bankman-Fried, grunnlegger og tidligere administrerende direktør i den nå konkursrammede kryptobørsen FTX, forsøkte å distansere seg fra antydninger om svindel i sin første offentlige opptreden siden selskapets kollaps lamslo investorer og etterlot kreditorer med tap på til sammen milliarder av dollar.

Bankman-Fried sa i et intervju med New York Times, at han ikke bevisst blandet kundemidler på FTX med midler i sitt handelsfirma, Alameda Research.

Likviditetskrisen ved FTX kom etter at Bankman-Fried i hemmelighet flyttet 10 milliarder dollar av FTX-kundemidler til Alameda Research, ifølge Reuters, som henviser til to personersom er kjent med saken. Minst 1 milliard dollar i kundemidler skal ha forsvunnet.

Bankman-Fried fortalte Reuters at selskapet ikke «i hemmelighet overførte», men heller feiltolket sin «forvirrende interne merking».

FTX begjærte konkurs og Bankman-Fried gikk av som administrerende direktør 11. november, etter at kunder trakk 6 milliarder dollar fra plattformen på tre dager og rivaliserende børs Binance forlot en redningsavtale.

– Sent den 6. november satte vi sammen alle dataene … som åpenbart burde vært en del av det jeg alltid så på … vi så det var et alvorlig problem der, sa Bankman-Fried.

Bankman-Fried la til at han «aldri prøvde å begå svindel» og at han ikke personlig tror han har noe strafferettslig ansvar.

– Det virkelige svaret er at det er ikke det jeg fokuserer på. Det kommer til å være en tid og et sted for meg til å tenke på meg selv og min egen fremtid, sier han.

Den 30 år gamle gründeren red en kryptovalutaboom til en nettoverdi på 26.5 milliarder dollar, ifølge Forbes. Etter å ha lansert FTX i 2019, ble han en innflytelsesrik politisk giver og lovet å donere mesteparten av inntektene sine til veldedige organisasjoner. Han støttet også mange demokrater i mellomvalget i USA. Han var den nest største bidragsyter etter George Soros.

FTX-grunnlegger ga penger til venstre-liberale medier før konkursen

mest lest