Kan kvinner og menn være venner?

Avatar photo
Publisert 04/12/2022 | 20:22

Selvfølgelig kan menn og kvinner være venner. Men det er ikke vanlig.

Nære vennskap mellom menn og kvinner utgjør i dag 30–42 prosent av alle vennskap, ifølge Illustrert Vitenskap.

Noen er dessuten mer tilbøyelige til å søke slike vennskap enn andre.

En studie har blant annet vist at feminine menn og maskuline kvinner har flere venner av motsatt kjønn enn maskuline menn og feminine kvinner.

Spørreundersøkelser avslører imidlertid at det kan være vanskelig for vennene å holde fingrene fra hverandre. I en spørreundersøkelse hadde halvparten av 315 amerikanske studenter hatt sex med en venn av motsatt kjønn.

Den seksuelle tiltrekningen er vanlig.

I en studie hadde 58 prosent av deltagerne vært seksuelt tiltrukket av en venn, mens 62 prosent i en annen studie hadde opplevd seksuelle spenninger i vennskapet.

Menn er seksuelt motivert

Mange menn har skjulte intensjoner når de innleder et vennskap med en kvinne.

Det blir klart så snart menn og kvinner blir bedt om å evaluere årsakene til at de ble venner med et menneske av motsatt kjønn.

For kvinner var beskyttelse en viktig grunn til å bli venner med en mann, mens mennene i mye høyere grad anga seksuell tiltrekning som årsaken til at de innledet vennskapet, viser en studie utført av April Bleske-Rechek og David Buss.

Les også: Iran legger ned moralpolitiet

– For kvinner vil det å være venner med menn være en god evolusjonær strategi, ettersom de da kan få innsikt i om denne mannen kommer godt overens med kvinner, sier den evolusjonære biologen David Buss i en podcast.

Samtidig er det slik at heterofile menn veldig ofte blir seksuelt eller romantisk tiltrukket til sine kvinnelige venner, understreker Buss.

– Hvis den tiltrekkelsen ikke er gjensidig, så kan det ende opp med konflikt og nedbrytelse av vennskapet, sier han.

Likevel er det vanlig at kvinner og menn inngår vennskap, og for kvinner er dette en nyttig måte å evaluere om en mann kan være en interessant partner, sier Buss.

Takako (83) må ut av Norge innen 28. desember

mest lest