Mange arrestert: Skal ha planlagt statskupp i Tyskland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 08:32

Politiet i Tyskland har gjennomført en storstilt aksjon over hele landet. Minst 25 personer er arrestert for planlegging av statskupp.

I Tyskland har det føderale politiet arrestert minst 25 personer i en landsomfattende aksjon mot Reichsbürger-bevegelsen.

Det melder flere tyske medier. Blant annet Zeit OnlineDer Spiegel og Bild.

Personene sies å tilhøre Reichsbürger-bevegelsen, som benekter eksistensen av Forbundsrepublikken Tyskland som legitim og suveren stat.

Politiet mener gruppen hadde planer om å gjennomføre et statskupp.

Siden i dag morgen har 3.000 politifolk gjennomsøkt mer enn 130 hus og leiligheter over hele Tyskland. Antiterrorenheten GSG9 finkjemmet en eiendom tilhørende Spesialstyrkekommandoen (KSK) i Calw på jakt etter et Bundeswehr-medlem og bevismateriale.

Onsdag morgen, bare minutter før raidet begynte, la en av de mistenkte ut på Telegram: «Alt vil snu: de tidligere anklagerne og dommerne, samt ansvarlige ledere for helsemyndighetene, inkludert overordnede, vil snart befinne seg på tiltalebenken i Nürnberg 2.0 …»

Planene skal ha gått ut på å storme Forbundsdagen i Berlin og å ta parlamentsmedlemmer som gisler, for så deretter å innføre et nytt statsoverhode i Tyskland, skriver avisen Zeit.

– Demokratiet er godt beskyttet: Siden i morges har det pågått en stor antiterroraksjon, skriver Tysklands justisminister Marco Buschmann på Twitter etter aksjonen.

En mann ved navn Heinrich Reuss (71) skal sentral i gruppen. Reuss er født inn i et fyrstehus fra Thüringen og skal ifølge etterforskere vært påtenkt som ny regent i landet, skriver NRK.

Familien til Reuss har tatt avstand fra prinsen, og kaller ham en forvirret, gammel mann som sugde til seg konspirasjonsteorier, skriver ZDF.

 

Matt Taibbi: Tidligere FBI-sjef overvåket «Twitter-filene»

mest lest