Livsvarig utvist fra Norge etter terrorplaner – returnerte likevel

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 17. desember 2022 | 22:17

Torsdag 15. desember 2022 ble en «bombedømt» russisk statsborger (22) fra Tsjetsjenia pågrepet på Svinesund grenseovergang i Halden, på vei inn i Norge. Han var da passasjer i en buss som kom fra Gøteborg i Sverige.  

Utvist
26. november 2018 ble vedkommende (heretter benevnt som siktede) varig utvist av Justis- og Beredskapsdepartementet. 

Grunnlaget for utvisningen var at siktede i oktober 2017 ble dømt til ni måneders fengsel i Oslo tingrett for å ha konstruert en hjemmelaget eksplosiv anordning i den hensikt å begå en straffbar handling. Siktede var da 17 år.

Siktede anket saken til Borgarting lagmannsrett, hvor han i mars 2018 ble dømt til betinget fengsel med to års prøvetid, på bakgrunn av siktedes unge alder da hendelsen fant sted.  

Saken ble deretter anket videre til Høyesterett, over lovanvendelse og straffeutmåling. Høyesterett endret straffen til ti måneders fengsel, men utsettelse av gjennomføringen med en prøvetid på to år.  

Siktede har hele tiden nektet straffeskyld, samt at han overfor politiet og Oslo tingrett fortalte at han hadde planlagt å sprenge bomben i skogen, ikke langt fra hans bopel. 

Islamisme
PST opplyste i 2017 at de hadde gjennomført forebyggende tiltak overfor siktede på bakgrunn av bekymringer knyttet til hans sympati til ekstrem islamisme.  

PST avdekket også den gangen at siktede hadde hatt omgang med to «fremmedkrigere», som hadde reist fra Norge til Syria. 

Asyl
Lørdag 17. desember 2022 ble siktede fremstilt for varetektsfengsling i Søndre Østfold tingrett, siktet for brudd på innreiseforbudet. Påtalemyndigheten ønsket at siktede ble varetektsfengsling i første omgang for et tidsrom av fire uker.  

I politiavhør, samt overfor tingrettsdommer, Janne Jordbakke, innrømmet siktede at han var godt kjent med at han var livsvarig utvist fra Norge. Men, han hadde nå returnert til Norge via blant annet Kroatia og Sverige for å søke om beskyttelse.  

Siktede hevder at han har ble utsatt for umenneskelig behandling og tortur etter at han ble sendt tilbake til Russland/Tsjetsjenia. I tillegg, ble han truet til å utføre militærtjeneste for sitt hjemland.  

Kjennelse
I og med at siktede returnerte til Norge, til tross for at hans livsvarige utvisning, risikerer han en fengselsstraff på ca. et år, før han igjen vil bli tvangsreturnert til Russland.   

Tingretten fryktet for at siktede ville unndra seg strafforfølgning, dersom han nå ble løslatt, eventuelt underlagt andre fengslingsalternativer.  

Påtalemyndighetens begjæring om fengsling i inntil fire uker ble derfor tatt til følge.  

iNyheter kontaktet siktedes advokat, Javeed Shah, for eventuell en kommentar, samt om siktede kom til å anke nærværende fengslingskjennelse til Borgarting lagmannsrett.  

Advokat Shah opplyste at det foreløpig ikke er tatt stilling til om kjennelsen vil bli anket videre til lagmannsretten.

– Jeg antar at vi ikke anker foreløpig, da påtale bør få tid til å foreta sine undersøkelser. Ankefristen er 14 dager, så vi avventer en anke, sier Shah til iNyheter. 

R.I.P Resett: Dette vil vi med iNyheter

mest lest