Henretter sine egne soldater

Avatar photo
Publisert 21. desember 2022 | 13:39

Ti leiesoldater fra Wagner-gruppa har blitt henrettet etter å ha nektet å krige i Ukraina.

Det hevder Andrei Medvedev, tidligere kommandant i det private militærselskapet Wagner-gruppa.

Ifølge ham selv var han til stede på flere av henrettelsene. De som sto bak de angivelige henrettelsene skal ha vært fra den såkalte PMC-gruppa – en gruppe underlagt Wagners sikkerhetstjeneste.

PMC er kort for «Private Military Company.»

– De jobber med å få folk til å forsvinne. De tar folk og dreper dem, sier Medvedev til The Insider.

Medvedev skal ha vært kommandøren til leiesoldaten Jevgenij Nuzjin, som ble henrettet av Wagner-gruppa i november.

Videoen av henrettelsen ble publisert på meldingstjenesten Telegram, og viser Nuzjin tapet fast til en murvegg. Videoen viser at han blir slått med ei slegge i hodet og nakken, før han kollapser og får ytterligere ett slag.

Videoen gikk også viralt på TikTok, før den til slutt ble tatt ned fra platformen. Videoen sirkulerer fortsatt på nettstedet Reddit.

Les også: Arbeiderpartiets stygge konspirasjonsteori

Leder for Wagner-gruppa, den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, omtalte Nuzjin som en «forræder» som hadde byttet side for å «kjempe mot russerne», skrev Reuters i november.

Nuzjin var tidligere straffedømt, og ble sendt for å kjempe for russerne og Wagner-gruppa i Ukraina. Etter to dager overga han seg til ukrainske styrker, men ble senere løslatt under en fangeutveksling mellom Russland og Ukraina. Da skal han ha blitt levert til Wagner-gruppa, som utførte henrettelsen.

Nuzjins familie reagerte sterkt på at videoen av henrettelsen ble publisert.

– Hele vår familie var i tårer da vi så videoen. Han ble drept som et dyr, sa Nuzjins sønn til The Guardian.

Jakter på Medvedev

Wagner-gruppa skal nå være på jakt etter Medvedev. Det sier han selv til Insider. Han hevder videre at han sitter på en video av to soldater som blir henrettet i Luhansk fordi de nektet å kjempe i krigen.

I intervjuet med Insider forteller Medvedev at avdelingen deres i Ukraina ble fylt opp, etter hvert som flere ble drept i krigen.

– Etter noen få dager var det bare tre av 30 menn igjen, sier Medvedev.

I en video ber Medvedev om hjelp fra Vladimir Putin.

– Jeg fryktet for livet og helsen min. Jeg har ikke begått noen forbrytelser, sier Medvedev.

«Putins Kokk» rekrutterer fengslede kriminelle

Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk», har fått en stadig mer sentral rolle i Vladimir Putins krets under krigen i Ukraina.

Prigozjin skal ha stiftet Wagner-gruppa i 2014, og det private militærselskapet har, i tillegg til Ukraina, blitt sendt til både Libya og Syria.

I september holdt Prigozjin en rekrutteringstale i et russisk fengsel. I en video som ble frigitt av talen, ser man oligarken oppfordre innsatte i fengselet til å melde seg frivillig til å kjempe i Ukraina, mot redusert fengselsstraff.

I videoen lover Prigozjin «amnesti etter seks måneder om man overlever, begravelse om man dør eller ei kule om man stikker av», skrev Russland-ekspert Joshua Yaffa på Twitter.

mest lest