Russland advarer mot amerikansk militærhjelp til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2022 | 04:57

Mens Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj forberedte seg på å tale til Kongressen, advarte Russland om at økt militærbistand til Ukraina bare ville forverre den 10 måneder lange konflikten.

Kreml-talsmann Dimitry Peskov fortalte reportere på en pressekonferanse i Moskva at utvidelsen av vestlige våpenforsyninger til Ukraina «fører til en forverring av konflikten, og faktisk lover det ikke godt for Ukraina», skriver Fox News.

Peskov ble spurt om han trodde besøket til Zelenskyj i USA ville føre til en fredsforhandling med Ukraina.

– Jeg tror ikke det, sa Peskov.

Hans kommentarer var den første offisielle russiske reaksjonen på nyheten om at Zelenskyj var på vei til Washington – presidentens første kjente utenlandsreise siden Russlands invasjon 24. februar.

Zelenskyj møtte president Joe Biden i Washington onsdag, der amerikanske tjenestemenn kunngjorde en stor ny militær hjelpepakke for Kyiv. Han talte senere til Kongressen, hvor han takket amerikanske ledere og  amerikanere for deres støtte i kampen mot Russland.

Les også: Putin innrømmer problemer med militæret: − Du kan bare stole på meg

Den massive pakken på 1,8 milliarder dollar inkluderer for første gang et Patriot-missilbatteri og presisjonsstyrte bomber for jagerfly, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Russlands president Vladimir Putin uttalte seg under et møte med sin øverste militære ledelse, der han sa at Moskva ville ta lærdom fra konflikten med å gi bedre trening og utstyr til soldatene.

Han sa at spesiell vekt ville gå til å utvikle kjernefysiske styrker, som han beskrev som «den viktigste garantien for Russlands suverenitet».

Putin sa også at det russiske militærets nye sarmat interkontinentale ballistiske missil vil bli tatt i bruk om kort tid. Sarmat er ment å erstatte aldrende sovjetiskbygde ballistiske missiler og danne kjernen i Russlands atomforsvar.

Huitfeldt er bekymret for Norges nærhet til Russland: – Vi er sårbare

mest lest