Iran kommer med truende uttalelse etter Zelenskyjs tale til Kongressen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. desember 2022 | 11:27

Iran reagerer på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommentarer han kom med til Kongressen denne uken. Iran benektet beskyldninger om at Teheran har forsynt Russland med droner. 

– Mr. Zelenskyj burde vite at Irans strategiske tålmodighet over slike ubegrunnede beskyldninger ikke er uendelig, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Nasser Kanaani i en truende melding lagt ut på departementets nettside, ifølge Fox News.

Kanaani rådet også Zelenskyj til å «trekke en lærdom fra skjebnen til noen andre politiske ledere som nøyde seg med USAs støtte».

Talsmannens kommentarer kom en dag etter at Zelenskyj adresserte den amerikanske kongressen i en appell om ytterligere hjelp – en bønn rettet mot GOP-lovgivere som er delt om hvorvidt det å gi støtte til Ukraina er et spørsmål om nasjonal sikkerhet.

– Når Russland ikke kan nå våre byer med sitt artilleri, prøver de å ødelegge dem med missilangrep, sa han. «Mer enn det, Russland fant en alliert i sin folkemordspolitikk – Iran», sa Zelenskyj.

«Iranske dødelige droner, sendt til Russland i hundrevis, ble en trussel mot vår kritiske infrastruktur,» fortsatte han.

– Det er slik den ene terroristen har funnet den andre. Det er bare et spørsmål om tid – når de vil slå til mot dine andre allierte, hvis vi ikke stopper dem nå, la han til.

Les også: Russland styrker forsvaret til 1,5 millioner soldater: – Alle mål vil bli nådd

USA avslørte først Teherans planer om å «gi» Russland hundrevis av Shahed-136-droner tidligere i år, og innen august hadde 1.000 iransk-leverte droner blitt sendt til Russland.

Men Iran har nektet for å ha forsynt Russland med droner, til tross for påstander fra det amerikanske utenriksdepartementet om at det er «rikelig med bevis» for at Russland bruker iranske droner i Ukraina.

Iran har gjentatte ganger benektet disse påstandene.

Putin vil ødelegge Ukrainas nye luftvernsystem

mest lest