Lader elbilen gratis: – Det er jo ikke greit å bevisst utnytte et system

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. desember 2022 | 03:25

Enkelte tjener penger på å bruke så mye strøm som mulig for å utnytte strømstøtten.

Fastprisavtaler kombinert med dagens strømstøtteordning gjør at flere nordmenn tjener mer penger, jo høyere spotprisen er.

I ulike Facebook-grupper blir folk inviterte til å lade bilen gratis hos naboen, noe begge parter tjener på. Eieren av laderen tjener mer, mens naboen bruker mindre strøm.

Det er også noen som «fyrer for kråkene» for å utnytte systemet.

– Regjeringen dekker 90 prosent av det som er over 70 ører. Da ser de ikke på strømavtalen til den enkelte, men hele området. De som har bundet strømmen til en fastpris, vil få penger tilbake når strømmen er så dyr, forklarte Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi til NRK.

Les også: Tre strømtabber du må unngå i vinter

Olje- og energiminister Terje Aasland synes det er en ugrei holdning blant de som utnytter systemet.

– Det er jo ikke greit å bevisst utnytte et system. Avtalen er opprettet nettopp for at vi skal kunne redusere konsekvensene av ekstremt høye strømpriser, sier han.

– Det var viktig for oss å raskt sørge for at de ekstreme høye strømprisene ble tatt ned, og at folk fikk redusert strømkostnader. Det har den ordningen bidratt til. Da er det viktig at alle oppfølger, og ikke utnytter systemet, mener han.

Energi Norge som organiserer største delen av strømleverandørene i Norge, har ikke inntrykk av at dette er et omfattende problem.

– Vi har Europas mest sjenerøse strømstøtteordning som koster fellesskapet over 30 milliarder kroner i år. Misbruk av ordningen kan føre til at myndighetene velger å stramme den inn, sier Aslak Øverås informasjonssjef i Energi Norge til NRK.

Strømselskap legger ned: – Kunder har utnyttet strømstøtte-ordningen

mest lest