Rødt-leder Bjørnar Moxnes har vært i Riksarkivet for å løse strømkrisen. Og han fant det han mener er gull – Ap-gull.
Moxnes henviser til en statsrådsprotokoll fra 20. november 1973, undertegnet av statsminister Trygve Bratteli og utenriksminister Knut Frydenlund, legendariske Ap-ledere og en rekke andre statsråder.
«For å ha full kontroll med prisene for levering av elektrisk energi for øvrig vil departementet foreslå et det fastsettes et midlertidig forbud mot at strømprisene blir forhøyet uten etter samtykke fra departementet», står det i protokollen.
– SV har to forslag som regjeringen bør se på umiddelbart, sier SVs energipolitiske talsperson, Lars Haltbrekken til VG:
- Det må opprettes et statlig organ som kjøper inn en stor mengde strøm for flere år fremover, fra kraftprodusentene, på vegne av oss forbrukere. Staten vil ha stor forhandlingsmakt og kan få langsiktige strømavtaler til en gunstig pris. Denne strømmen skal så selges videre til husholdningene og næringslivet.
- Utred en egen Norgespris hvor strømmen vi bruker i Norge er rimeligere enn den vi selger til utlandet. Dette kan gjøres gjennom å opprette egne prissoner rundt kablene til Danmark, Storbritannia, Nederland og Tyskland. Da får vi muligheten til å regulere eksporten, sier Haltbrekken.
Han sier at regjeringen er tafatte og at de ikke skjønner at strømfeberen i det norske folk har passert 40.
– Det må bli slutt på alt løst prat om nye grep for å få ned strømprisen. Det er på høy tid å faktisk gjør noe for å skape trygghet hos folk og næringsliv, er SV-Haltbrekkens budskap.
Les også: Strømkrisen er politikerskapt
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er ikke begeistret over Moxnes sitt forslag, og han mener det er å skru tiden tilbake.
– Selv Moxnes burde forstå at mye er forandret på 50 år. Den tiden da politikerne satt sene kveldstimer og forhandlet om strømprisen ga oss ikke nødvendigvis billig strøm eller nok strøm, sier han.
– Jeg vil advare mot å tro, slik Moxnes gjør, at det finnes en kvikk-fiks. Denne regjeringen leter etter tiltak for å få prisene ned, men kommer ikke til å gjøre ting som virker mot sin hensikt, legger han til.
Hva svarer du når du blir konfrontert med en myte om strømsituasjonen? En guide